A- A A+

Нема оболелих након анализе свих до сада прослеђених узорака

И након анализе свих до сада прослеђених узорака, у Новом Пазару нема потврђених случајева заразе ЦОВИД- ом 19, саопштено је након данашњег заседања Градског штаба за ванредне ситуације.

Епидемилошка ситуација се, имајући у виду регистроване случајеве у окружењу, ипак компликује. "Нормално је да се из дана у дан и из сата у сат, ствари мењају. Реч је о појави која је динамична и нечему са чим се први пут сусрећемо", саопштио је након седнице Штаба директор Завода за јавно здравље Нови Пазар, др Шефадил Спахић. "Најбитније је да је епидемиолошка ситуација под пуном контролом.

Жао ми је што су се по одређеним медијима појавиле дезинформације. Сви узорци које смо до сада послали су негативни, то јест немамо микробиолошки и вирусолошки потврђен налаз. За најновија три узорка резултат очекујемо током наредна 24 сата", рекао је директор Завода за јавно здравље. Он је подсетио да све узорке са територије Републике Србије обрађује једна референтна лабораторија и да је прилив узорака сваког дана све већи.

"У циљу жеље и обавезе да јавност прецизно и благовремено обавештавамо о свим важним информацијама, донели смо одлуку да овластимо лице које ће, испред Завода за јавно здравље свакодневно сопштавсри информације валидне за протекла 24 сата, казао је др Спахић. Он је апеловао на грађане да се придржавају мера, наводећи да "забрињава то што је активност грађана још увек на недозвољено високом нивоу.

"Позивам све оне који евентуално имају симптоме сличне групу да се на време јаве, јер ће тиме помоћи себи и другима. Поучени искуством са појавом туберкулозе, позивам све да ситуацију схвате озбиљно и да се на обраћају приватним ординацијама", поручио је др Спахић. Члан Штаба за ванредне ситуације Нихад Хасановић рекао је да ће одлуком Штаба против свих оних који поводом актуелне ситуације пласирају дезинформације и шире панику бити предузете правне мере. "Против свих таквих лица биће, у складу са законом, поднете кривичне пријаве. Реч је о људима који неистине пласирају од куће, а не о професионалним новинарима. Са друге стране, усвојен је закључак да услуге грађанима могу пружати искључиво угоститељски објекти који имају кухиње и припрему храну. Њихов рад могућ је по принципу доставе или преузимања", рекао је Хасановић, позивајући на колективну дисциплину и солидарност.

"У циљу помоћи грађанима, донели смо одлуку о формирању Цалл центра за психолошку подршку, како би људима олакшали ову ситуацију. Центар ће највероватније почети са радом од понедељка", казао је Хасановић, похваливши све волонтере на територији града Новог Пазара, чији је допринос подршци грађанима изузетан.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops