A- A A+

Нема оболелих, појачана јавна хигијена градског језгра

Нема потврђених случајева оболелих у Новом Пазару, било да је то клинички или микробиолошки доказано, саопштено је на јутрос одржаној седници Градског штаба за ванредне ситуације.

"Контактирали смо преко 500 лица која се налазе под продуженим кућним надзором. Стратегија је да такве особе што више држимо изван здравственог система. Код људи који се јаве са неким од симптома сличним грипу а где иоле постоји сумња да се ради о могућности инфекције корона вирусом, узимају се брисеви грла и носа и тај узорак шаљемо референтној лабораторији. За свих 13 узорака, укључујући и момка који је имао контакт са оболелом девојком из Сјенице, смо добили извештај и сви су негативни", рекао је директор Завода за јавно здравље, и члан Штаба, др Шефадил Спахић, апелујући на Новопазарце да кретање и излазак из домова сведу на неопходни минимум. "

У трећој и четвртој недељи се очекује повећан број регистрованих случајева и најважније за нас је да се, правилном превентивом, спречи појава великог броја оболелих, што компликује функционисање здравственог система", рекао је др Спахић.

"Апелујем на људе да остану у својим кућама и да у евентуалној комуникацији по сваку цену избегну директан контакт, односно поздрављање", поручио је директор Завода за јавно здравље, др Шефадил Спахић. Имајући у виду да је концентрација људи највећа у ужем градском језгру, у пешачкој зони, Градски штаб за ванредне ситуације усвојио је закључак који ће спроводити запослени у ЈП "Чистоћа".

"Дат је налог да се врши целодневно одржавање хигијене, и за то ће имати на располагању неопходну цистерну. У сарадњи са Полицијским управом, у ужем градском језгру биће организоване патроле, које ће усмеравати људе и смањивати гужве на јавним местима, а све у сврху спречавања ширења заразе. Још већу пажњу посветићемо активностима Цалл центра, за помоћ лицима старијим од 65 година. Волонтерима ће бити обезбеђена средства за гориво, да би што ефикасније обављали свој посао," рекао је члан Штаба и начелник ГУ Џемил Диванефендић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops