A- A A+

Tri potencijalne lokacije za novopazarski aerodrom, projekat vredan oko 15 miliona eura

Novi Pazar će dobiti svoj aerodrom,  što je potvrđeno na sastanku gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševac sa članovima delegacije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Povod sastanka sa pomoćnikom ministra za resor vazduhoplovstva Zoranom Ilićem, pomoćnicom ministra za arhitektonsku i stambenu politiku Jovankom Atanacković i direktorom Aerodroma Srbije Mihajlom Zdravkovićem. Realizaciju projekta, čija je okvirna vrednost 15 miliona eura najavio je sredinom juna meseca potpredsednik Vlade Srbije i ministar Rasim Ljajić.
 
Po rečima gradonačelnika Nihata Biševca, današnji sastanak je potvrda kontinuiteta u nameri da Novi Pazar  postane ekonomsko – privredni, kulturni i turistički centar regiona.Prva faza projekta je izrada planske dokumentacije.
 
„Izuzetno značajan, u ovom trenutku najznačajniji projekat ne samo za Novi Pazar, već i za razvoj čitavog  kraja. Prema planu, aerodrom u Novom Pazaru deo je mreže Aerodroma Srbije, a kompletan projekat, kao i troškove održavanja aerodroma finansiraće Vlada Srbije i resorno ministarstvo. Konačan odabir lokacije očekujemo uskoro, a predmet razmatranja i procene su tri lokacije“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.
 
Lokacija će, prema rečima Suata Ljajića, direktora Javnog preduzeća za urbanizam Grada Novog Pazara biti odabrana nakon detalnih procena i usaglašavanja stručnih lica.
„Jedna lokacija se nalazi u neposrednoj blizini Pobrđa, druga u Izbicama, dok treća pripada tutinskoj opštini. Konačan izbor zavisi od mnogo parametara i o tome će odlučivati stručni tim. Neki od tih parametara su veličina aerodroma i pristup lokaciji a naš sledeći korak je izrada planske dokumentacije“, kazao je direktor Preduzeća za urbanizam Suat Ljajić.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops