A- A A+

Pet pravaca razvoja uz podršku USAID- a

U okviru ugovora o međuopštinskoj saradnji između Novog Pazara, Sjenice i Tutina, potpisanog pod pokrovteljstvom USAID-a, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović razgovarao je sa predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj. "Saradnja sa USAID-om je jako dobra. Sjenica, Tutin i Novi Pazar zajedno natupaju kada su u pitanju projekti koji će se realoizovati u ovom kraju. Sa Američkom agencijom dogovorili smo pet pravaca razvoja, po standardima Evropske unije. To su oblast agrobiznisa, turizam, vodosnabdevanje i upravljanje otpadnim vodama, čvrsti otpad i sanacija deponije, kao i obnovljivi ozvori energije. Pristupili smo realizaciji dva ozbiljna pravca - modifikaciji grejanja i rešavanju problema vodosnabdevanja". Od Kuvajta je, prema rečima gradonačelnika dobijena donacija za izgradnju buster stanice, a pomoć USAID- a u ovoj oblasi samo će doprineti rešavanju problema u celini Reč je o projektima ozbiljne vrednosti, u kojima će USAID finansijski učestvovati delimično, ali u dragocenim iznosima.

Bora Obradović, ekspert USAID za pripremanje investicionih projekata za finansiranje istakao je da "evidentna kooperativnost lokalnih samouprava u ovoj priči ima izuzetnu važnost"

"U sve tri jedinice međuopštinske saradnje imali smo odlične sastanke, a naročito ovde u Pazaru. Rad je zahvaljujući dobroj saradnji i kvalitetnim idejama gradske vlati, operacionalizovan i već se kreće u konkrene projektne inicijative. Problem vodosnabdevanja i drugi problemi u okviru ovog projekta su ozbiljni, ali imaju sve osnove za rešavanje. Toplane sa novim konceptom, čije je osnovno gorivo obnovljiva bio -masa su takođe deo naših planova u realizaciji.

Ugovor o saradnji sa USAID - om, kojim su obuhvaćena ozbiljna finansijska ulagaja u Sandžak, potpisan je prilikom nedavnog boravka ambasadorke Sjedinjenih država, Meri Vorlik Novom Pazaru.

Izvor: Odeljenje za informsisanje

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops