A- A A+

Pristup izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća

Više od 30 privrednika iz Sandžaka prisustvovalo je danas okruglom stolu na temu "Pristup izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća", koji su organizovali USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, SEDA, Regionalna privredna komora Kraljevo, uz podršku USAID Programa ekonomske sigurnosti.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja pokrenuo je opsežno istraživanje ključnih, aktuelnih problema u ovoj oblasti, s obzirom da je prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma pristup izvorima finansiranja jedan od tri najveća problema poslovanja u Srbiji.

Finansijski savetnik ovog projekta Antoni Sinkler ocenio je da je preduzećima u Novom Pazaru neophodno omogućiti lakši i raznovrsniji pristup kapitalu.

"Finansiranje malih i srednjih preduzeća je problem prisutan svugde u svetu, a u Srbiji on ima nekih svojih regionalnih specifičnosti. Ekonomska kriza se reflektuje i u Srbiji i to utiče na broj banaka koje mogu biti izvor finansiranja preduzetnicima. Problem može postojati u unutar same firme i činjenice da li ona ima odgovarajuće bilansno stanje za finansiranje od strane neke banke", rekao je Sinkler.

On dodaje da mnoge firme u Srbiji imaju razvojnih potencijala,a da je za njih izazov da pronađu specifične programe koji će poboljšati pristup finansijama.

Generalni sekretar Regionalne privredne komore u Kraljevu Zvonko Tufekdžić kaže da su novopazarski provrednici danas ukazali na nemogućnost obezbeđenja kvalitetnih kredita koji bi omogućili veće upošljenje i osvajanje novih tržišta.

"Privrednici su se žalili na procedure apliciranja za kredite, velike kamatne stope i poreska opterećenja, ali i na kamate koje se ostvaruju neplaćanjem poreskih dažbina", rekao je Tufekdžić.

Direktor kvaliteta u SEDI Džemil Huseinović preporučuje privrednicima praćenje fondova i situaciju na tržištu kapitala.

"Srbija nije još uvek tržiste koje je konkurentno u smislu dostupnosti sredstava iz Evropskih fondova, jer su to već neke političke uslovljenosti na koje mi ne možemo da utičemo. Ipak, privrednici trba da prate situaciju na tržištu, da se informišu o donatorskim i podsticajnim programima", rekao je Huseinović.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja je petogodišnja inicijativa pokrenuta u januaru ove godine sa ciljem da pomogne Vladi Srbije da poveća konkurentnost domaće ekonomije i privatnog sektora.

Izvor: Odeljenje za informisanje

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops