A- A A+

Načelnik GU: „Sjajno ocenjena transparentnost je motiv da dodatno unapređujemo rad JLS“

Prema rezultatima istraživanja kojim se ocenjuje javnosti rada  a koje je  u 145 lokalnih samouprava sprovela organizacijaTransparentnost Srbija, Novi Pazar je na drugoj poziciji.  Ocene su  formorane na osnovu indikatora za osam različitih kategorija –skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave, kao i za jednu opštu kategoriju. Prema rečima načelnika Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Džemila Divanefendića, ostvareni rezultat je očekivan.

„Zapravo,  drugo mesto je rezultat posvećenosti službenika i sistemskih reformi, što je i zaključak Transparentnosti Srbija. U odnosu na istraživanja iz 2015. i 2017. Godine, koja su vršena na identičan način, ostvarili smo povećanje indeksa transparentnosti za čak 69 odsto, što samo potvrđuje našu težnju da budemo uprava otvorena za građane. Izuzetno smo napredovali.  Ovom prilikom svim službenicima, licima iz Odeljenja za informisanje i Odeljenja za informacione tehnologije, koji dali izuzetan doprinos kako bi lokalnu samoupravu zaista približili građanima“, kazao je načelnik GU Džemil Divanefendić.

„Nagrađivani smo i ranije za projekat uvođenja elektronske skupštine, i to je samo jedna od novina koju smo realizovali.  Uz dostupnost podataka o radu javnih preduzeća u nekim segmentima smo ispred ostalih i Novi Pazar predstavlja primer dobre prakse.

Načelnik je istakao da rezultat od 66 od 100 maksimalnih bodova, predstavlja smernicu za kontuinuiran rad u narednom periodu.

„Prvi smo grad po osvojenom rezultatu, jer je rezultatski ispred nas jedino opština Plandište. Ipak, želimo da građani aktivno učestvuju u donošenju odluka i radu lokalne samouprave i u tom cilju, prostora za rad i napredak ima. Moram reći da smo određene korake ka tom cilju napravili ne oslanjajući se na rezultate oistraživanja. Tu prvenstveno mislim na usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana i sprovođenje definisanih mera, što će takođe doprineti povećanju transparentnosti JLS“, zaključio je Divanefendić.

Početkom septembra ove godine u Beogradu će, u cilju prezentacije rezultata  biti upriličena konferencija Transparentnosti Srbija, kojoj će prisustovati gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops