A- A A+

Ambasador Norveške: "Pomoći ćemo ekonomsko osnaživanje Novog Pazara"

„Saradnja Kraljevine Norveške i Novog Pazara biće u narednom petiodu još bolja i to ćemo realizacijom konkretnih projekata potvrditi “, poručio je tokom posete našem gradu ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

“Tim projektima želimo da stvorimo bolje mesto za život, ekonomoski prosperitet i nova radna mesta za vaše građane. Pomoći ćemo vama, koji već radite izuzetan posao da postignete još bolje rezultate. Ovo je izvanredna oblast i centar jedne od najbrojnijih manjina u Srbiji. Imam običaj da kažem da Beograd čini velikim to što je raskrsnica jugoistočne i zapadne Evrope, ali se ta konstatacija još više odnosi na Novi Pazar”,, rekao je Bojrnstad kome je ovom prilikom uručena povelja grada, dodeljena za izuzetanu podršku Novom Pazaru.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac osvrnuo se na dosadašnju saradnju sa Kraljevinom Norveške i projekte među kojima je najznačajniji rekonstrukcija objekta Osnovne škole “Stefan Nemanja”.

“Uspeli smo uz podršku prijatelja, Kraljevine Norveške, da rešimo višegodišnji problem u jednoj od najvećih gradskih škola. Sada, na obostrano zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo stvih građana Novog Pazara, 1300 učenika nastavu pohađa u potpuno novim uslovima”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac ovim povodom.

Kraljevina Norveška finansirala je rekonstrukciju krova, kišne kanalizacije, grejanja i fasade sa 360.000evra kroz projekat koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Novi krov na zgradi škole sprečio je dalje prokišnjavanje i pojavu vlage, dok je energetska efikasnost u objektu uvećana rekonstrukcijom grejanja i prelaskom sa mazuta na biogoriva, kao i postavljanjem fasadne izolacije.

Prošle godine je, takođe sredstvima Kraljevine Norveške, zamenjena krovna konstrukcija na novopazarskom Domu zdravlja.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops