A- A A+

Biševac: Energija ka problemima a ne podelama

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac govorio je u intervju u Dnevnom listu danas (podlistak Sandžak Danas) o rezultatima u 2017. i očekivanjima od narddne kalendarske godine. Intervju objavljen u petak 22.12.2017. prenosimo u celosti.

Godina,koja je na izmaku, za ovaj grad je bila uspešna. U njoj smo nastavili politiku koju vodimo za stvaranje povoljne klime za razvoj privrede i bolji život svih građana. Na političkom planu postignut je konsenzus sa osnovnim principima kojima se vodimo. Postavljeni su jasni principi za osnaživanje male privrede, unapređenje školstva i socijalne zaštite i nastavak ulaganja u sport. Izuzetno je važno što smo uspeli da stabilizujemo budžet, ocenjuje za Sandžak Danas gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Šta izdvajate kada je politika u pitanju?

Stabilna koalicija, koju čine Sandžačka demokratska partija (SDP),SDA Sandžaka, SNS i SNP, donela je koristi u više oblasti. Sada energiju trošimo na rešavanje problema u razvoju grada, a ne na svađe, međusobne prozivke i produbljivanje razlika kako je bilo ranije. I u političkom i u društvenom smislu izuzetno je važna poseta predsednika Republike Turske i Srbije, Redžepa Taipa Erdogana i Aleksandra Vučića. Ovaj grad je tada pokazao jedinstvo i sposobnost da bude organizator jednog takvog značajnog događaj a. Novi Pazar se zbog toga našao na svetskoj mapi i o njemu su govorili svetski mediji. Poslane su poruke mira i tolerancije, a potpisani su i sporazumi veoma značajni za nas.

I ova godina je prošla bez direktnih investicija i dolaska inostranih investitora. Kako ocenjujete situaciju u privredi?

Nekoliko godina unazad privreda u Novom Pazaru se suočava sa istim problemima. Problem nedovoljno izgrađene infrastrukture i udaljenost od velikih centara otežavaju investicije. U ovom trenutku oslanjamo se na malu privredu, koja je nosilac razvoja grada. Ljude ovde krasi preduzernički duh, zato je gradska vlast, u saradnji sa Vladom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Nacionalnom službom zaposljavanja usmerila  pomoć ka domaćem preduzetništvu. Nastojimo da im pomognemo kroz obezbeđivanje sredstava za rad, subvenciju i edukaciju. U razvojnim projektima računamo i na naše privrednike iz dijaspore i stvaramo im uslove za lakše i efjkasnije ulaganje u rodni kraj.

Koji su najznačajniji projekti realizovani u toku ove godine?

Započeto je mnogo projekata, koje smo planirali da završimo sledeće godine. Od onih koji su završeni posebno bih izdvojio korićenje reka Raške, Deževske i Banjske. Kompletno renoviranje OS „Stefan Nemanja" i izgradnju atletskog stadiona. Za korićenje ove tri reke uloženo je 2,2 miliona evra, koje smo dobili iz Svetske investicione banke. Više od pola miliona evra utrošeno je za renoviranje osnovne škole. Ovaj projekta je sa 360.000 evra podržala Ambasada Norveške u Srbiji, Kancelarija za javna ulaganja je obezbedila 65.365 i grad je učestvovao sa 98.307 evra. Završen je i sportski infrastrukturni ponos grada, atletski stadion, u čiju izgradnju je uloženo 110 miliona dinara. Ministarstvo omladine i sporta je obezbedilo 60 miliona, a 50 miliona dinara obezbedio je grad.

Od onoga što je urađeno sa čim ste posebno zadovoljni, a šta je moglo da bude bolje?

Ponosan sam što je ovaj grad bio organizator nekoliko značajnih manifestacija. Izdvajam Balkanijadu (Balkanskoprvenstvo u atletici), koja je bila ubedljivo najznačajnija i najubedljivija manifestacija u regionu. Od toga ćemo imati dugoročne koristi. Dugo nakon toga smo dobrjali zahvaTnice od udruženja širom Balkana sa željom da se saradnja nastavi. Zadovoljan sam I što je grad u ovoj godini zabelezio ekspanziju u izgradnji. To je dokaz  da grad živi I razvija se. Turizam nam je u ekspanziji. Beležimo povećan broj turista,  stigla nam je nagrada EDEN-a po kojoj je Novi Pazar evropska top destinacija i ovde se trenutno gradi pet hotela. To je dokaz da se turistički potencijali u ovom gradu razvijaju u dobrom pravcu. Nisam nezadovoljan ni projektima koje smo završili i onima koje smo dobili.

Koji projekti će biti realizovani sledeće godine?

Već na početku nove godine biće završena izgradnja urgentnog bloka. Dečiji vrtić u naselju Šestovo je završen i sledi njegovo opremanje i puštanje u rad. Rešavaćemo i problem saobraćaja u centru grada. Izgradnjom nove saobraćajne infrastrukture rasteretićemo grad saobraćajne gužve. U planu je izgradnja dva nova mosta u centru grada i pristupnih saobraćajnica. Za realizaciju ovih projekata već smo potpisali protokol sa Turskom agencijom zarazvoj (TIKA), prilikom posete turskog predsednika Erdogana Novom Pazaru. Očekujem da počne revitalizacija Stare čaršije, rekonstrukcija hamama Isa-bega i izgradnja dečijeg vrrića. Sve su to turske donacije. Veoma važnan  za našu saobraćajnu infrastrukturu je i nastavak radova na izgradnji obilaznice oko Novog Pazara.

Kakvu lokalnu samoupravu želite u 2018.godini?

Za nas je izuzetno važna transparentnost u radu i saradnja s građanima. Napredovali smo na listi transparentnih gradova i težićemo da se što više otvaramo prema građanima, jer nam je to najbitnije. Želja nam je da građani imaju puno poverenje u naš rad, da aktivno učestvuju u razvoju grada, da nam daju sugestije, predloge, pokreću inicijative. Naše je opredeljenje da budemo otvoreni i  da zajedno stvaramo bolje uslove za život i rad u gradu.

O tome čime je posebno zadovoljan, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao:

Posebno sam zadovoljan dobrim međunacionalnim i međunarodnim odnosima, koji su deo tradicije ovog grada i u tom pravcu nastavljamo. Društveni aktivizam je mogao da bude znatno bolji i hoćemo unapređenje u toj oblasti. Uvek smo tu da se odazovemo na pozive institucija i udruženja i pružimo pomoć u sprovođenju akcija čiji je cilj poboljšanje situacije u društvu. Poseban akcenat stavićemo na bolesti zavisnosti i kroz različite aktivnosti i edukacije mladoj populaciji ćemo ukazivati na štetnost ovih pošasti.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops