A- A A+

Budžet 2018. razvojni, zbog suficita u ovoj godini još jedan rebalans

Treći rebalans budžeta grada Novog Pazara grada za tekuću godinu, usvojen na poslednjoj ovogodišnjoj Skupštini, predložen je zbog većih prihoda od onih predviđenih planom budžeta budžeta za 2017. godinu.

Suficitom u budžetu planirano je da se izmire dugovanja za javnu rasvetu, a potom i prema JKP “Gradska čistoća” i “Vodovod i kanalizacija”, sportsku infratsrukturu, te one dugove sa velikim kamatama.

Prihodi, koji su ostvareni u budžetu, a zbog kojih je došlo do treće izmene iznose preko 100 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da će sredstva biti utrošena na pravi način, te da je interes građana na prvom mestu.

“Došlo je do povećanja prihoda u budžetu i zbog toga je ovaj rebalans budžeta danas na sednici Skupštine. Prihodi, koji su napravljeni u budžetu biće iskorišćeni na pravi način, a u skladu sa Zakonom o budžetu, transparentno i u najboljem interesu građana”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar” dr Muamer Bačevac kaže da je Novi Pazar jedan od retkih gradova, koji je na ovaj način završava 2017.godinu.

“Među retkim gradovima koji imaju suficit, koji ćemo koristiti za bolji život građana. Domaćinskim ophođenjem prema novcu građana grad je uspeo da ostvari suficit i to je za pohvalu. Zato pozivam sve odbornike da podrže ovakvu izmenu”, rekao je Bačevac.

Usvojen je i Nacrt budžeta za narednu godinu. Budžet je, kako je rečeno na sednici Skupštine Novog Pazara, restriktivan ali i razvojni i socijalno odgovoran. Projektovan je na dve milijarde i četiri stotine i jedan million dinara, kao i prošle godine budžet je restriktivan, ali je veći zbog odluke Vlade o povećanju plata u javnom sektoru.

Sredstva za poljoprivredu su duplirana, što je oko 10 miliona dinara pomoći razvoju poljoprivrede, ta stavka u budžetu je najviše izazvala interesovanje odbornika opozicije.

“Sredstva za ovu namenu su izdvojena u saradnji sa poljoprivrednim udruženjima”, istaknuto je na sednici Skupštine

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar”, dr Muamer Bačevac istakao je da je budžet investicioni i razvojni, a i socijalno odgovoran.

“Povećali smo sredstva za građane, koji su u socijalnoj potrebi. Odvojili smo sredstva za asfaltiranje. Budžet je dobro skrojen, mi se nadamo da ćemo i ove godine imati rebalanse budžeta sa suficitima. Trudimo se da ovaj grad bude evropska regija, do sada smo radili na tome i radićemo i ubuduće”, rekao je Bačevac.

Na mesta vršilaca dužnosti direktora ponovo su imenovani: direktor Zavoda za urbanizam Suat Ljajić na mesto direktora, “Gradske toplane” Dejan Nićiforović, “Parking servisa” Armin Mehović, Doma zdravlja Ervin Ćorović i Narodne biblioteke “Dositej Obradović” Elijas Rebronja, dok je za prvog čoveka Regionalnog pozorišta konkursom izabran Seadetin Mujezinović, donedavni vršilac dužnosti.

I kadrovski plan Gradske uprave predviđa zapošljavanje 23 nova radnika u lokalnoj samoupravi tokom 2018. godine, od kojih je njih 15 predviđeno za službu komunalne policije i kao takav je izglasan na današnjem zasedanju.

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops