A- A A+

Svečano otvorena filijala Halk banke

Pored predstavnika Halkbank banke iz Turske i Ambasade Turske u Beogradu, otvorenju prve ovakve poslovnice u Novom Pazaru prisustvovali su čelnici grada, veliki broj privrednika i predstavnika javnog života, kao i predstavnici verskih zajednica.

Generalni direktor Halkabank Ali Fuat Taskesenlioglu ovim povodom je poručio da cilj Halkbank u Srbiji nije da bude najveća banka već da da doprinos u razvoju trgovinske i ekonomske saradnje između Turske i Srbije.

„Planirali smo dok banka bude rasla, da damo doprinos ekonomiji Srbije. S tim ciljem danas smo u regiji Sandžak i verujem da ćemo sa ovom filijalom pružiti kvalitetne usluge i postići uspeh. Ubeđeni smo u kvalitete naših usluga, jer Halkbank Turska ima iskustvo od 78 godina. To je banka koja je do sada podržavala realni sektor i to će nastaviti i u Srbiji“, istakao je Taskesenlioglu.

Taskesenlioglu je posebno naglasio da Halkbank pruža sve vrste usluga, institucijama i firmama. Na kraju Taskesenlioglu je najavio da će uskoro biti otvorena i filijala Halkbank u Tutinu.

Gradonačlenik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da će otvaranjem  filijale, poslovanje novopazarskih privrednika biti znatno olakšano.

„Otvaranje filijale je dobar signal za dolazak turskih investitora i privrednika u Novi Pazar jer je time olakšano poslovanje i povećana bezbednost za plasiranje kapitala“, rekao je Biševac.

Gradonačelnik je takođe izrazio zadovoljstvo što su na današnjoj  svečanosti povodom početka rada prve filijale Halk banke u Novom Pazaru i Sandžaku  bili prustni svi predstavnici iz različitih političkih opcija i privrednih grana iz regiona.

Ambasador Republike Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay je posebno istakao da je Sandžak most saradnje između Srbije i Turske i da je otvaranjem filijale Halkbank Novom Pazaru postavljen još jedan stub na tom mostu.

„Sandžak je za nas veoma važan, sada smo u osnovi tog mosta ojačali finansije. Siguran sam da će Halk banka u ovoj regiji koja zaostaje u razvoju stvoriti različite uslove i povećati stabilnost. Zvaničnici dveju zemalja su sa zadovoljstvom ovo prihvatili, jer će se povećati broj transakcija i biće od koristi stanovništvu“, istakao je Bozay, a takođe je naglasio da će postojanje turske banke povećati i zainteresovanost investitora.

Halkbank je 19. oktobra 2015. otvorila prvu filijalu u Srbiji u beogradskom poslovnom centru New Mill.  Turska Halk Banka (Türkiye Halk Bankası A.Ş)  od maja prošle godine vlasnik 139.680 akcija, odnosno 76,75 posto akcionarskog kapitala Čačanske banke. Kupila je i akcije četiri najveća akcionara Čačanske banke: Republike Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Beogradske banke u stečaju. Upravo na osnovu toga je stekla većinu akcija sa pravom glasa, čime je i zvanično postala većinski vlasnik Čačanske banke. 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops