A- A A+

"Prilagođavanjem lokalnih i republičkih propisa obezbedićemo efikasniju administraciju"

Sastanak radne grupe zadužene za implementaciju projekta unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu", održan je danas u Novom Pazaru. Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština,Optimus centra za dobro upravljanje, i grada Novog Pazara, na čelu sa gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem potpisali su 13. septembra ove godine ugovor o saradnji. Sastanak povodom projekta osmišljenog u svrhu pojednostavljenja regulatorne oreforme održan je u cilju predstavljanja predstojećih koraka na projektu, kao i sumiranja dosadašnjih aktivnosti.

Zajednički projekat, odnosno realizacija istog podrazumeva preduzimanje konkretnih mera u cilju pojednostavljenja administrativnih postupaka na lokalnom nivou. Pojednostavljenje postupakane predstavlja ništa drugo nego olakšano pribavljanje administrativnih dozvola i dokumentacije uopšte, u procedurama sa kojima se fizička i pravna lica svakodnevno suočavaju, kako bi ostvarila neka od svojih zakonom garantovanih prava.

Članovima radne grupe je tokom današnjeg sastanka predstavljen Plan komunikacijske kampanje čitavog projekta, koja će obuhvatiti različite nivoe komunikacije i sve ciljne grupe, od građana koji su direktni korisnici postignutih rezultata, do lokalnih službenika, čiji će rad pojednostavljenjem administrativnih postupaka postati znatno lakši i efikasniji.

Prema rečima predstavnice Optimus-a Kararine Milanović "važno je u predstojećem periodu dobiti konkretne preporuke relevantnih predstavnika javnosti, bilo da je reč o privrednicima, pojedinicima zainteresovanim da reše problem ili pravnom licu".

Milanovićeva je istakla da će se iz postignutih rezultata na području Novog Pazara i drugih gradova i opština gde se projekat realizuje, iznaći modeli komunikacije i predlozi da se neki republički propisi prilagode funkcionisanju na lokalnom nivou. Nosilac projekta u celini je Stalna konferencija gradova i opština. Projekat ima dve komponente, čiju će primenu na području Novog Pazara omogućiti Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Izvor: Odjeljenje za informisanje

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops