A- A A+

Briga o najugroženijima pokazatelj da Novi Pazar ide u dobrom smeru

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini boravi u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru. Nakon sastanka sa gradonačelnikom Biševce, i obilaska Smart up city centra,  Bertoloni je obišao i dva projekta realizovana kroz program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore: Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Tahir Taša Delić”, kojem je donirana oprema za primenu neurofidbek i biofidbek terapije i kombi vozilo, kao i Dom zdravlja u Novom Pazaru, koji je kroz projekat „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” dobio medicinsku opremu namenjenu radu službe za zdravstvenu zaštitu žena.
 
“Nakon posete gradonačelniku, Smart centru, obilaskom Centra za pomoć MNRO i Doma zdravlja, mogu da zaključim da se Novi Pazar  kreće u pravom smeru. U smislu brige o najugroženijima želim da se zahvalim svima koji svima koji  u zajednici daju doprinos na ovom planu jer je reč o našoj zajedničkoj dužnosti. Sem ljudima koji u okvir projekata rade svoj posao na najbolji način, želim da zahvalim i mnogim ljudima u EU koji ovakve projekte finansiraju“, kazao je Bertoloni.
 
EU je u okviru Doma zdravlja finansirala nekoliko projekata, zbog čega, prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca, svi građani mogu biti izuzetno zadovoljni.
 
 „Danas svedočimo jednom od projekata čiju je realizacuju u oblasti zdravstva podržala je Evropska unija. Pre pet godina Novi Pazar je iz sredstava EU dobio novu zgradu hitne službe. Od velikog je značaja i ovaj projekat koji je realizovan u okviru prekogranične saradnje, a sve u cilju da zdravstvene usluge budu kvalitetnije ali i da unapredi mo nivo svesti građana o važnosti kontrole zdravlja“, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac. 
Da je uz podršku Evropske unije zdravstveni sistem u Novom Pazaru  unapređen i u pogledu efikasnosti ali i tehničke opremljenosti, potvrđuje direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović.
„ Poslednji u nizu je projekat prekogranične saradnje. Realizovan sa Crnom Gorom, a sa akcentom na činjenicu da smo uz potporu EU nabavili opremu koja nam je omogućila da radimo preglede u cilju ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice, kao i preventivne preglede. Obišli smo mnogo seoskih ambulanti, ranjive grupe stanovništa i sve one koji zapravo nisu imali mogućnost da se podvrgnu preventivi“, rekao je direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović.

 

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops