A- A A+

Bertolini: Uspostavljanje evropske kuće i nastavak podrške Novom Pazaru

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini boravi u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru, tokom koje će obići projekte koje  na lokalnom nivou podržava Evropska unija. Reč je o projektima  koji pružaju podršku mladima, civilnom sektoru i sektoru kulture, kao i infrastrukturnim projektima koji direktno utiču na poboljšanje kvaliteta života ljudi, unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga i razvoj lokalne privrede i IT sektora.
 
Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini je nakon sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem obišao radove na drugoj fazi izgradnje Smart City centra, koje EU finansira preko EU PRO Plus programa sa preko 321.000 evra.
“Projektom nam je data izuzetna  podrška u sferi razvoja IT sektora gde postoji ogroman potencijal za zapošljavanje mladih. Do sad je, od osnivanja regionalnog IT centra, posao u struci našlo preko 350 mladih ljudi. Očekuje nas okončanje radova na zgradi površine preko 1300 kvadratnih metara, gde će raditi 14 startup firmi, a u toku su pregovori za izgradnju tehnološkog parka, čime obezbeđujemo posao za preko hiljadu visokoobrazovanih omladinaca u IT sektoru. Oni su potencijal ne samo novopazarskog kraja, naše već i stožer razvoja svih sfera života, od obrazovanja i zdravstva do privrede i tradicionalno važnog malog i srednjeg preduzetništva. U perspektivi, izgradnjom infrastrukture stvaraju se uslovi za dolazak novih investitora i formiranje industrijske zone”, rekao je gradonačelnik Biševac, ističući da je upravo partnerstvo sa EU dalo rezultate kroz realizaciju brojnih projekata.
 
O partnerstvu sa lokanom zajednicom i budućim planovima Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini govorio je imajući u vidu strateški važnu ulogu Novog Pazara za ceo kraj.
“Važni ste nam kao grad mladosti, sa izuzetnim potencijalom koji gleda ka budućnosti  gleda u Evropu. Sa gradonačelnikom smo razgovarali o prioritetima razvoja, i jasano je da za vaš kraj postoji sve veće interesovanje investitora, prvenstveno sa stanovišta jadne podrške države. Ovaj kraj je strateški važan i mora da se razvija, a nama je cilj da na tom putu damo podršku",kazao je Bertolini.
 
U Novom Pazaru je po prvi put definisana i potreba uspostavljanja evropske kuće, na čemu će lokalna zajednica i EU partnerski raditi u narednom periodu.
Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini i gradonačelnik Biševac prisustvovali su i obeležavanju početka projekta „Putokazi ka EU kroz Zapadnu Srbiju i Šumadiju’’ koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa ciljem da se građani Srbije bliže upoznaju sa procesom približavanja Srbije EU i iskoriste prilike koje ovaj proces i ulazak u EU donosi.

 

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops