A- A A+

Prezentovane mobilne aplikacije “Vodič kroz Novi Pazar” i “Vodič kroz muzej”

Mobilne aplikacije  “Vodič kroz Novi Pazar” i “Vodič kroz muzej” koje su prezentovane u Novom Pazaru, projekat su Ministarstva kulture i informisanja, Matematičkog instituta, Grada Novog Pazara, lokalnih ustanova kulture i verskih zajednica. Aplikacije sadrže virtuelnu turu kroz objekte, istorijat, fotografije i 3D modele tih objekata. Gosti Novog Pazara povodom upriličene prezentacije bili su direktor Matematičkog institute Zoran Ognjanović i profesor Radomir Stanković.  
 
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je ovim povodom  da bogata baština ovog kraja i veliki broj istorijskih spomenika pod zaštoitom UNESCO-a zavređuju da budu adekvatno prezentovani turistima i široj javnosti.
 
“Zahvaljujem svima koji su vredno radeći na ovom projektu omogućili da na zanimljiv i sveobuhvatan način, što nam moderne tehnologije omogućavaju, sačuvamo ali i promovišemo vrednosti našeg kraja.  Ovo je prvo prezentovanje javnosti i aplikacije će siguran sam zaživeti, jer turisti jednostavnim postupkom i uz vrlo malo uloženog vremena mogu da saznaju šta ih zanimljivo u Novom Pazaru očekuje.
 
Na  realizaciji projekta rađeno je oko godinu dana, u cilju digitalizacije i očuvanja kulturno – istorijske baštine Novog Pazara i okoline. Vodič je, pored verzije na srpskom,  urađen na još pet jezika:  na engleskom, turskom, arapskom, nemačkom i kineskom. Sam sadržaj je multimedijalnog karakteta.
 
 “Vodiči su osmišljeni da osavremene ono što su nekad predstavljali audio vodiči u muzejima i da se korisnik, odnosno turista u gradu na efektan i interaktivan način upozna sa sadržajima. U tom smislu, elektronski vodiči su atraktivan vid promocije turističkih sadržaja”, kazao je Zoran Ognjanović  direktor Matematičkog instituta.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
EP 280 160 LAT1
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika