A- A A+

Podrška lekarima i medicinskom osoblju

Gradonačelnik je posetio Hitnu službu, razgovarao sa doktorima i sa medicinskim kadrom. Osvrćući se na prvi registrovan slučaj zaraženog u Novom Pazaru, on je kazao: „Ovo smo i očekivali sa obzirom na brzinu širenja virusa. Dajemo punu podršku svim lekarima i medicinskom osoblju. Oni su naši istinski heroji, glavni teret ove epidemije oni nose. Grad stoji na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima, a sve u cilju sprečavanja širenja epidemije.“

 Gradonačelnik je pozvao građane na poštovanje svih mera: „Samo zajedno možemo pobediti, borba zavisi od svakog pojedinca, budite odgovorni pre svega prema sebi, prema svojoj porodici i svom gradu. Poštujte pravila i preporuke Vlade i Štaba.“

„Hitna služba radi uobičajeno bez prekida“, rekao je dr Ervin Ćorović, direktor Doma zdravlja.

On je zamolio građane da se Hitnoj službi javljaju za tegobe koje nisu povezane sa simptmima virusa covid19.

„Ambulanta Medicine rada, otvorena je svakog dana i subotom i nedeljom, i prima pacijente sa febrilnim u periodu od 7h do 22h. Ukoliko imate simptome kao što su povišena tempreratura, kašalj, teško disanje, respiratorne tegobe,  javite se  ambulanti Medicine rada.“, rekao je dr Ćorović.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić kazao je da je potvrđen prvi slučaj obolelog od virusa covid 19 u Novom Pazaru. U pitanju je pedesetosmogodišnji muškarac koji je transportovan u Kliničko bolnički centar u Kragujevcu. Dr Spahić je je kazao da je epidemiološka situacija sada narušena, ali da je i dalje pod punom kontrolom.

Zavod za javno zdravlje preduzeo je sve potrebne mere. U saradnji sa Policijskom upravom iz kontakata je identifikovano 21 lice, kojima je izrečena mera pojačanog epidemiološkog nadzora, a jedanaestoro najbližih kontakata obolelog je uzorkovano.

“Mi smo tu osobu već hospitalizovali. Od pre dva dana oboleli je na Infektivnom odeljenju, a danas je prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Kragujevcu. Nas sada interesuju kontakti. Mi smo identifikovali sve kontakte prvog reda gde spadaju porodica, posao i osobe koje duže od dva sata borave sa tom osobom”, kazao je Spahić. Osim identifikacije kontakata, izvršena dezinfekcija objekata u kojima je boravio oboleli, te da se istražuju i kontakti u zdravstvenim ustanovama.

Referentna laboratorija za Zavod za javno zdravje u Novom Pazaru je Veterinarski institut u Kraljevu.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops