A- A A+

Skupština usvojila budžet za 2019. godinu

Odbornici su usvojili budžet za narednu godinu koji iznosi 2 milijarde 621 milion 280 hiljada dinara. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je budžet za narednu godinu transparentan, realan, ekonomski prihvatljiv i skrojen po meri građana. Iako manji nego prethodne godine, budžet za 2019. je investicioni, socijalno i razvojno orijentisan. Predstavljajući nacrt budžeta, gradonačelnik je potsetio da bi prihodi bili veći da 2011. godine građani nisu pozvani na bojkot popisa.

Na zasedanju je usvojen i drugi rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od skoro 2,9 milijardi dinara.

Na predlog gradonačelnika odbornici su izglasali da se zahtev “Gradske toplane” da cena grejanja stambenog prostora poskupi sa 102 na 109 dinara po kvadratnom metru skine sa dnevnog reda.

Lokalni parlament usvojio je izmene odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta po kojoj će investitori biti obavezni da plate 1,5 miliona dinara za svako nedostajuće parking mesto.

Usvojena je odluka o izradi plana detaljne regulacije za rekonstrukciju magistralnog puta Novi Pazar – Tutin koji je od vitalnog značaja za građane ovog kraja.

Odbornici su usvojili odluku o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata investicionog održavanja stambenih zgrada u Novom Pazaru.

Skupština Novog Pazara raspravljala je i o odgovornosti lokalne samouprave za požar u zgradi „Bor“, plaćanju troškova lečenja Ćamilu Jukoviću i davanju saglasnosti za asfaltiranje ulica. Odbornici vladajuće većine i nadležnih službi u gradskoj upravi izneli su argumente i istakli da da niko u lokalnoj samoupravi ne snosi odgovornost za ovu tragediju, te da lokalna vlast ne može da utiče za rad Vatrogasne službe. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac objasnio je kakve su ingerencije lokalne samouprave i odbacio optužbe opozicije da je gradska uprava na bilo koji način odgovorna za požar na zgradi Bor.

”Iako nije u našoj nadležnosti, mi smo pomogli porodicama, snosili troškove rekonstrukcije u želji da olakšamo nastalu situaciji. Tada smo prvi pritekli u pomoć i uvek ćemo biti tu za sve naše građane, jer su nam uvek bili na prvom mestu”, kazao je Biševac.Doneti su zaključci po kojima je Centar za socijalni rad zadužen da proveri mogućnosti za pomoć Jukoviću, i pozvani građani i finansijeri da poštujući proceduru i ispunjavajući sve zakonom predviđene uslove zatraže neophodne građevinske dozvole za izgradnju infrastrukture.  Odbornici vladajuće većine istakli su da za navode opozicije o obezbeđenim sredstvima za ulice o kojima se raspravlja nisu dobili potvrdu ni od jedne relevantne državne institucije, a obratili su se svima.

Skupština je smenila vršioca dužnosti direktora JP “Gradska toplana“ Dejana Nićiforovića, a na njegovo mesto imenovala šefa pravne službe “Gradske čistoće” Vladimira Marinkovića.

Sa funkcija su smenjeni i ponovo imenovani vršioci dužnosti direktora “Parking servisa” Armin Mehović, Zavoda za urbanizam Suat Ljajić i Doma zdravlja Ervin Ćorović. Doneta je i odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Zavoda za urbanizam.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops