A- A A+

Ministar Ružić : „Efikasnost uprave i optimalizacija u službi građana“

Boraveći u Novom Pazaru Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije sastao se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim najbližim saradnicima. O gradu koji, prema rečima  ministra odražava bogatstvo zemlje i baštini kulturne vrednosti, razgovorom je obuhvaćemo nekoliko izuzetno značajnih tema.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ministar upoznat sa izazovima pred kojim se lokalna samouprava nalazi ali i mogućnostima koje u pogledu rešavanja tih izazova ima.

„Podrška Ministarstva je jasna. Mogućnost da grad aplicira za sredstva na nekim projektima takođe postoji, što je sve skupa za nas izuzetno značajno“,  istakao je gradonačelnik Biševac, istakavši da će oživljavanjem servisa elektronske uprave sem na transparentnosti, službe  lokalne uprave  puno dobiti i u pogledu efikasnosti.

Racionalizacija, optimizacija kadra i stvaranje uslova  da grad projektima dobije sredstva za unapređenje konkretnih oblasti, prema rečima ministra Branka Ružića su ono na čemu će u narednom periodu biti zajednički rađeno.

„S pozicije  ministra reći ću da smo razgovorom došli do visokog stepena racionalizacije unutar Gradske uprave, ali i optimizacije u pogledu popunjavanja deficita stručnog kadra, a sve to uz asistenciju Ministarstva, Vlade Srbije i nadležne komisije u Vladi. Na taj način omogućićemo da sve službe i servisi u službi građanki i građana deluju punim kapacitetom“, istakao je Ružić.

Reforma iz oblasti poreza na imovinu na nivou jedinica lokalne samouprave i projekat evidentiranja imovine, u vezi sa čime je sa Ambasadom Švajcarske ministar Ružić potpisao ugovor iz programa Exchange 5, takođe su tema sastanka od izuzetnog značaja za grad Novi Pazar. E xchange 5 je namenjen gradovima i opštinama u Srbiji, kao podrška za efikasno upravljanje imovinom i podrška u strateškom planiranju i programskom budžetiranju.

„Novi Pazar  zaslužuje, ne samo da aplicira nego i da dobije sredstva koja će biti orijentir da se u sistemu uspostavi red. U Vladi Republike Srbije trudimo se da uz  konsolidaciju javnih finansija i borbom protiv sive ekonomije takođe uspostavimo ravnotežu“ , naglasio je ministar u Novom Pazaru.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić čestitao je 5. oktobar, Svetski dan učitelja, a ovim povodom brucošima na Učiteljskom fakultetu  novopazarskog Državnog univerziteta uručio je indekse.

„To čast je velika jer pravo i status akademskog građanina stiču mnogi maturanti koji su se opredelili za ovaj fakultet.  Novi Pazar pored privrednog i  kulturnog  jeste godinama unazad i univerzitetski centar.  Reč je o mladim ljudima kojima Vlada ima obavezu da otvori sva vrata kako bi sebe uvrstili u sve društvene procese koji se tiču i njih samih i svih ostalih građana naše zemlje“, zaključio je ministar. 

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika