A- A A+

Šarčević o novim propisima i ambijentu u prosveti

Šarčević o novim propisima i ambijentu u prosveti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Novi Pazar finansiraće izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” i rekonstrukciju škole u Deževi. Lijepa vijest saopštena je nakon sastanka ministra prosvete Mladena Šarčevića i gradonačelnika Nihata Biševca.

U razgovoru sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Tutina, Sjenice i Novog Pazara ministar Šarčević je istakao da je cilj Miinstarstva da se u novu školsku godinu uđe sa novim zakonskim ambijentom. Ministar je upoznao direktore, između ostalog, sa radom na reformi nastavnih planova i programa, rasterećenju učenika, novom zakonu o platama. Direktori su ministru ukazali na nedostatak školskog prostora kao veliki problem u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, da postoje škole koje pohađa više od 2.000 učenika iako su projektovane za hiljadu, pa rade u tri smene, kao i da je mnogim školama potrebna rekonstrukcija.

Nakon sastanka sa aktivom direktora Šarčević je prisustvovao probnom završnom ispitu za učenike osmog razreda  u Osnovnoj školi ”Bratstvo”. Malim maturantima je poručio da je samo znanje put do diplome. ”Naš zadatak je da stvorimo uslove da se samo znanjem stiču diplome, upravo to je i cilj svih reformi”, rekao je ministar.

O stanju u obrazovnim ustanovama i novinama koje od jeseni očekuju školstvo u Srbiji ministar je razgovarao  sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Biševac je, tom prilikom, rekao da je dualno obrazovanje dobar potez jer poslodavci imaju veliki problem sa stručnim kadrom, prije svega u oblasti poizvodnje namještaja i tekstilne industrije.

Šarčević je sa saradnicima posjetio Gimnaziju i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops