A- A A+

Jačanjem malih i srednjih preduzeća do novih radnih mesta

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Majkl Davenport boravio je u Novom Pazaru u okviru dvodnevne posete sandžačkim opštinama. Devenport je ovom prilikom obišao projekte koje finasiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a koji za kranji cilj imaju bolji život stanovništva u 34 programske opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Ovom prilikom uručeni su ugovori o donaciji za 22 mlada preduzetnika ukupne vrednosti 183.307 evra, kako bi mladi pokrenuli svoja preduzeća. Šef delegacije EU obišao je, zajedno sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, Sajam obuće na kome su promovisani modeli obuće  nastali u okviru projekta unapređenja konkurentnosti sektora obućarstva. Pozdravnu reč na sajmu čiji su organizatori SEDA i Asocijacija obućara „NP shoes“ uputio je upravo gradonačelnik Biševac.

„Čestitam na uspešno realizovanom projektu i zahvaljujem EU Progresu i Vladi Švajcarske koji su prepoznali naš grad kao preduzetnički i proizvođački izuzetno prosperitetnu zajednicu. Ovo je primer kako se udruživanjem u klasteru proizvodi lakše plasiraju prema inostranom tržištu. Cilj ovakvih projekata je zapošljavanje novih ljudi u procesu proizvodnje a EU Progres je u tom pogledu naš izuzetan partner već duži niz godina.“

Devenport je izrazio uveravanje da će projekti poput ovoga i u budućnosti imati smisla jer je rezultat takvih projekata očigledan.

„Veliko mi je zadovoljstvo što grad Novi Pazar, agencija SEDA i vaši preduzetnici našu aktivnost ovde doživljavaju kao  partnerski gest i odgovorno se odnose prema onome što je u njihovom domenu delovanja. Zajednički cilj nam je rast proizvodnje što nije moguće bez jačanja malih i srednjih preduzeća, koja su najsigurniji put do novih radnih mesta i ekonomske stabilnosti“.

U Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“, šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport uručio je knjige i publikacije o Evropskoj uniji, čime je simbolično obeleženo učešće biblioteke  u EUTEKA mreži koju čini 47 biblioteka u Srbiji.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops