A- A A+

“World Music festival Zeman” - prezentacija umetnosti i kvalitetnog zvuka

Adelita Kadić iz Sarajeva pobednica je  takmičenja Glas Zemana, koje je održano u okviru drugog “World Music festivala Zeman” Drugo mesto pripalo je Mili Smiljković iz Niša, a treću nagradu osvojio je Marko Manojlović iz Pirota. Oni su bili najbolji od 13 finalista koji su izvodili pesme iz domena tradicionalne muzike.

Prema rečima jednog od od članova žirija i umjetničkog koordinatora Kenana Mačkovića  u početku je bila ideja da bude 10 finalista, ali da je zbog jake konkurencije kvalitetnih izvođača u finalu nastupilo njih trinaest. On kaže da je žiri imao težak zadatak da odabere najbolje. Među članovima  žirija bili su  prošlogodišnja pobednica Zvezdana Novaković i sevdalija  Damir Imamović.

Upravo su Damir Imamović i Vasil Hadžimanov, spektakularnom izvedbom otvorili ovogodišnji World music fest “Zeman“ i oduševili ljubitelje dobrog zvuka. Publika okupljenja  u Gradskom parku uživala je u muzici dva istaknuta autora i umetnika, čiji je opus spojen baš  u Novom Pazaru, jer je u pitanju njihov prvi zajednički nastup.

Jedinstvena mešavina sevdaha, tonova orijentalnih istrumenata i specifičnog balkanskog džeza učinila je veče magičnim, kako za publiku tako i za same izvođače.

Druge večeri publika ima priliku da uziva u flamenko muzici i nastupu slovenačke grupe Sentido, kao i u nastupu umetnika iz Ankare, Mavi Siyah, pod nazivom “Od Andaluzije do Anadaolije”.

 Manifestacija “World Music festival Zeman” koja se bavi negom tradicionalane muzike i izvođenjem svetske muzike na tradicionalni način, prvi put je održana prošle godine i  na zadovoljstovo posetilaca, postaje tradicija i jedan od simbola Novog Pazara. 

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops