A- A A+

Zajedničko delovanje u cilju zaštite jezera Gazivode

Na inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca održan je sastanak sa predsednikom Opštine Tutin Kenanom Hotom predsednikom Opštine Rožaje Ejupom Nurkovićem  i direktorom Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA Samirom Kačaporom, povodom definisanja plana zajedničkog delovanja u cilju zaštite jezera Ribariće.
 
"Saradnja sa ovim opštinama je izuzetna.Sagledali  smo zajednički problem, koji je kulminirao kada se desila zadnja poplava izazvana količinama smeća u i oko jezera. Razgovarali smo o najefikasnijem načinu čišćenja jezera od postojećeg otpada i o tome kako da sprečimo nova zagađenja. Preduzećemo mere, izgraditi brane kako  bi sprečili da smeće koje ljudi neprimetno odlažu stiže do jezera", rekao je gradonačelnik Nihat Biševac. On je kazao da će u okviru kratkoročnih mera definisanih planom sve tri lokalne samouprave izdvojiti sredstva kako bi profesionalne ekipe tokom leta čistile jezero.
 
"Biće u akciju uključeni i volonteri. Znamo da je jezero turistički potencijal ovog kraja i biser prirode koji treba očuvati i koristiti njegove blagodati na pravi način", rekao je gradonačelnik Biševac.
Otpad oko jezera Gazivode veliki je problem i za opštinu Tutin.
 
"Imamo problem godinama unazad. Nesavesni građani bacaju otpad u reke i sve to stiže do jezera. Dogovorili smo se oko konkretnih mera da problem rešavamo a sačinićemo i dugoročnu strategiju kako bi smo očuvali prirodu, izgradili turistički potencijal ali i zaštitili građane koji žive u neposrednoj blizini jezera", poručio je predsednik Opštine Tutin Kenan Hot 
Predsednik Opštine Rožaje Ejup Nurković naglašava važnost uključivanja resornih ministarstava Srbije i Crne Gore u trajno rešavanje ekološkog problema.
"Brzo ćemo reagovati da svako sa svoje pozicije, koordinisano, sprečimo ekološku katastrofu. Za dugoročne rezultate potrebna nam je zajednička studija koja će rešavanje pitanja usmeriti ka resornim ministarstvima i Srbije i Crne Gore", poručio je predsednik Opštine Rožaje Ejup Nurković.
 
Direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka, Samir Kačapor istakao  je da su  inicijativa gradonačelnika Novog Pazara i sastanak sa predsednicima opština istorijski značajni.
"Apelujem na građane da povedu računa i ne zagađuju okolinu,da  ne bacaju otpad u reke. SEDA će biti nosilac zajedničkog projekta, ne samo u svrhu rešavanja ekološkog problema oko jezera, već i u pogledu promocije zajedničkog bogatstva ovog kraja. U tom smislu, kada se steknu uslovi, realizaćemo u partnerstvu sa Evropskom unijom čitav niz drugih projekata od važnosti za sve koji nastoje da očuvaju ovaj kraj i prepoznaju značaj jezera".
Akteri sastanka obišli su, nakon razgovora i jezero Gazivode, koje će, zahvaljujući brzom i efikasnom delovanju uskoro ponovo biti na listi turističkih atrakcija.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops