A- A A+

Elektronska skupština: Novi Pazar među prvima u Srbiji

Po uvođenju elektronske Skupštine, Novi Pazar je među prvima u Srbiji. Dva poslednja skupštinska zasedanja održana su po novom, elektronskom sistemu, čime je ostvarena ušteda od preko 10 hiljada papira štampanog materijala. Prednosti su višestruke i u smislu efikasnijeg i transparentnijeg rada Skupštine.

Umesto gomile štampanog materijala, pred odbornicima na poslednjem skupštinskom zasedanju bili su tablet računari. Osim uštede u štampanju materijala, na ovaj način obeležen je nastavak unapređenja lokalne samoprave u službi građana.

”Osnovni cilj je transparentnost rada Skupštine grada Novog Pazara, pristupnost građanima da mogu da znaju šta parlament radi i na koji način donosi odluke. Drugi značajan zadatak je poboljšanje rada i odlučivanja odbornika, a treći izuzetno značajan je i ušteda u štampanju materijala”, rekla je predsednica Skupštine grada Ifeta Radončić.

Ideja o elektronskoj skupštini potekla je pre dve godine iz želje za unapređenjem rada lokalne samouprave. Kako podseća sekretar Skupštine grada, Ahmedin Binjoš odmah se pristupilo obezbeđivanju pravne regulative, izmeni Statuta i Poslovnika.

”Svi uslovi su stvoreni. Elektronska skupština je zaživela i kako odbornici tako i stručne službe zadovoljni su novim sistemom rada. Brži je i efikasniji rad skupštine. Više lica može da pretražuje informaciju a da u isto vreme svaki dokument im bude dostupan. Pvećava se stepen transparentnosti i parlament radi javno, a time se podiže stepen odgovornosti prema građanima”, kazao je Binjoš.

Predsednica Skupštine Ifeta Radončić je podsetila da je kreiran poseban portal grada eskupstina.novipazar.rs gde se može prijaviti svako ko je zainteresovan da prati rad Gradske uprava. Ovom portalu se može pristupiti i preko zvaničnog sajta grada novipazar.rs.

”Tu su podaci o sastavu Gradske uprave, nadležnostima svakog organa Skupštine, kao i o odlukama i svim aktima koje Skupština donosi. Drugi deo portala je zatvorenog tipa i njemu pristupaju odbornici. Tu je dnevni red zakazane sednice, kao i svi materijali u elektrnoskom obliku”, navela je Ifeta Radončić.

Osim elektronske pisarnice i elektronske uprave, preko koje građani na efikasniji način ostvaruju različite usluge od Gradske uprave, i elektronska skupština je proces koji će se razvijati i dalje. Kako se najavljuje, početkom naredne godine uvodi se elektronsko glasanje. E skupština ce doneti i mogućnost živog prenosa, pitanja građana i njihovu bolju komunikaciju sa izabranim predstavnicima u lokalnom parlamentu. U cilju što transparentnijeg rada, osim odbornicima i novinarima je omogućen pristup skupštinskim materijalima.

E-skupština deo je projekta za koji je Ministarstvo državne upravne i lokalne samouprave dodelio je Gradu Novom Pazaru sredstva u iznosu od 4.685.520,00 RSD za uvođenje elektronske uprave. Cilj projekta je približavanje usluga građanima i privredi.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops