A- A A+

Sa delegacijom “Spirit of America o konkretnoj podršci zdravstvu, školstvu i unapređenju uslova rada vatrogasne službe

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ugostio je danas sa predstavnike Američke ambasade u Beogradu i humanitarne organizacije Spirit of America, koji ovih dana borave u Novom Pazaru. U srdačnom razgovoru je iskazana spremnost za finansiranje važnih razvojnih projekata, a tokom sastanka su konkretizovane oblasti i pravci dalje saradnje grada i SAD. Delegaciju gostiju predvodili su vojni ataše Ambasade u Beogradu Robert Hamilton i predstavnici američke humanitarne organizacije Spirit of America Nik Israel i Benjamin Orvej.

“Moj je posao da u saradnji sa američkim vojnim trupama pomognem u osnaživanju odnosa između Srbije i Amerike i da pokažem koliko je Americi stalo do jakih odnosa u Srbiji. Pokušavamo da građanima Srbije pomognemo na nekoliko načina unutar lokalnih samouprava i zato smo danas ovde, kazao je Nik Israel, predstavnik humanitarne organizacije “Spirit of America”.

O konkretnim zaključcima sa sastanka i oblicima saradnje sa regijom Sanžak i gradom Novim Pazarom govorio je Benjamin Orvej, vođa društvenih poslova pri američkoj vojsci i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

“Imali smo sjajan, izuzetno produktivan sastanak sa gradonačelnikom Biševcem i direktorom SEDA Samirom Kačaporom. Obići ćemo vašu bolnicu i škole kako bi smo identifilkoiva goruće stvari na terenu, i definisali na koji način vam u unapređenju sektora zdravstva i obrazivanja možemo biti od pomoći. Želimo da građani Novog Pazara ne idu iz svog rodnog mesta već da u njemu ostanu I uradićemo sve da doprinesemo kvalitetu života ljudi ovde. Hoćemo da pomogemo da svi ljudi, bez oibzira u kom delu Novog Pazara stanuju, budu zadovoljni”, rekao je Orvej, istakavši da su unapređenje ekološke svesti i usavršavanje stručnjaka na polju informacionih tehnologija, takođe deo programa koji će američki prijatelji u saradnji sa loklanom samoupravom sprovoditi u Novom Pazaru.

Direktor Regionalne razvojne agencije SEDA Samir Kačapor rekao je, da je do sastanka došlo zahvaljujući podršci OEBS-a, na inicijativu šefice Kancelarije Misije u Novom Pazaru Mikaele Turman.

„U planu je niz rszgovora u Novom Pazaru, poseta opštinama Sjenica i Tutin. Nadamo se da ćemo neke od problema zaista rešiti uz podršku Ambasade SAD i hummanitarne organizacije „Spirit of America“, koja već puno pomaže Republici Srbiji a kroz USAID programe tokom proteklih godina, američki narod je podržao i mnogo projekata u cilju razvoja našeg kraja. Predstojećim aktivnostima samo ćemo nastaviti jednu plodotvornu saradnju“.

Pomoć Sjedinjenih Država kroz konkretan projekat organizacije „Spirit of America“ ogledaće se, prema reči Samira Kačapora u rekonstrukciji i adaptaciji školskih i medicinskih objekata i nabavci opreme, kao i podršci u već započetom kreiranju inkubator centra za informacione tehnologije. Delegacija će obići i vatrogasnu službu, kojoj je, kako je rečeno, takođe trebati pomoć u obezbeđivanju opreme i pomoljšanju uslova rada.

U ime grada domaćina, gostima se zahvalio pomoćnik graodnačelnika Novog Pazara Ensar Škrijelj.

„Hvala na iskazanoj volji da pomognete građanima Novog Pazara. Sastanak je plod protekle saradnje i nema dileme da će se zajednički prioritetni zadaci koje smo na današnjem sastanku definisali realizovati u narednom periodu“, kazao je Škrijelj.

Delegacija je nakon sastanka u Gradskoj upravi obišla Američki kutak, Osnovnu školu Stefan Nemanja, Regionalnu razvoju agenciju Sandžaka „Seda“ i sastala se sa predsednikom Unije poljoprivrednih udruženja Ismetom Sajtarićem i direktorom Poljoprivredne savetodavne stručne službe Nihadom Hasanovićem, kako bi razgovarali o modalitetima podrške poljoprivrednicima.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika