A- A A+

Predstavljene aktivnosti na polju izrade lokalnog antikorupcijskog plana

Na konferenciji održanoj u Novom Pazaru predstavljena je saradnja Grada i organizacije "Transparentnost Srbija" na izradi lokalnog antikorupcijskog plana a po modelu koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije.

Prisutne je u svojstvu domaćina pozdravio načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Almir Leković, istakavši da je antikorupcijski plan izuzetno važan instrument, odnosno skup aktivnosti i postupaka koje preduzima lokalna samouprava u cilju povećanja nivoa transparentnosti a u svrhu stvaranja uprave po meri građana.

"Neophodno je da svi relevantni činioci daju svoj doprinos postupku izdrade lokalnog antikorupcijskog plana. U toku je konkurs za   potencijalne članove radne grupe, čiji je zadatak da definiše lokalni plan", rekao je Leković. On je podsetio da Gradska uprava otvorena za svaki vid kontrole njenog rada i da je izrada antikorupcijskog plana za Novi Pazar, jedan od dokaza da je zaista tako.

Programski direktor "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić kazao je pred novinarima da će ta organizacija pružiti podršku Gradu na polju izrade plana u svim fazama.

"Pružićemo podršku počev od upućivanja poziva organizacijama i pojedincima da se uključe u rad radne grupe i učestvuju na tematskim sastancima koji će uslediti, do učešća u javnoj raspravi koja će biti korak do usvajanja Akcionog plana na Skupštini. Podrška neće izostati ni za potrebe konkursa kojim se biraju članovi tela zaduženi za praćenje primene antikorupcijskog plana", rekao je Nenadić.

Direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić istakao je da nema mnogo primera dobre prakse kada je o lokalnim antikorupcijskim planovima u Srbiji reč i da u tom smislu Novi Pazar ima priliku da "uradi sjajan posao", da definisanjem valjanog dokumenta postavi model po kome će raditi druge lokalne zajednice.

Javna rasprava o nacrtu lokalnog antikorupcijskog plana predviđena je za kraj ove, dok bi Skupština konačnu verziju dokumenta trebalo da usvoji u februaru sledeće godine, nakon čega sledi raspisivanje konkursa za članove tela za praćenje.    

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika