A- A A+

Borba protiv korupcije i kroz definisanje antikorupcijskog plana

U organizaciji Misije OEBS u Srbiji i Transparentnosti Srbija u Novom Pazaru je održan okrugli sto na temu „Korupcija u fokusu – izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti i podizanje svesti javnosti“. Uvodne reči na skupu dali su gradonačelnik Nihat Biševac, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio i programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, zastupajući identičan stav da podizanje kapaciteta na lokalnom nivou nije moguće bez učešća svih relevantnih društvenih činilaca.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio koji je tokom svoje dvodnevne posete našem gradu više puta istakao da podrška OEBS-a proizilazi iz potencijala koje Novi Pazar ima, istakao je važnost kontinuiranog delovanja u suzbijanju korupcije.

„Zato je današnji skup samo deo serije događaja koje organizujemo u zemlji na temu borbe protiv korupcije i potvrda podrške koju u različitim sferama pružamo Novom Pazaru. Misija OEBS želi da u vašem gradu organizuje više događaja koji se tiču pitanja vladavine prava i pozicije medija. Zahvaljujući saradnji sa gradonačelnikom i uz podršku koju pruža Transparentnost Srbija želimo da uključimo sve aktere i pomognemo institucijama u bobi protiv korupcije“, rekao je Oricio, istakavši da „mediji imaju ključnu ulogu u ovom procesu, a da sa druge strane ozbiljni mediji iziskuju medijski osvešćene građane“.

Transparentnost Srbija i Misija OEBS organizuju širom Srbije osam radionica koje tretiraju tri teme povezane sa pitnjem borbe protiv korupcije.

„To su java privatna partnerstva, kao sve popularniji pokušaj da se problemi reše sklapanjem ugovora sa potencijalnim investitorima. Druga tema su lokalni antikorupcijski planovi a treća planovi integriteta, odnosno unutrašnja procena mogućnosti korupcije u javnom sektoru. Očekujemo da ove tri teme u budućnosti budu češći problem medija, kako bi se javnost podstakla da postavlja prava pitanja“, rekaoprogramski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić, istakavši da je Novi Pazar izrazio spremnost da definiše i primeni antikorupcijski plan, u čemu će imati podršku organizacije Transparentnost Srbija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je ovim povodom da lokalna samouprava neprekidno nastoji da ojača kapacitete u borbi protiv korupcije.

„Jedan od mehanizama u toj borbi je transparentnost u radu, što i prema zvaničnim ocenama stalno unapređujemo. Jedan od sledećih koraka na planu transparentnosti je početak rada elektronske skupštine, što će građanima i celokupnoj javnosti omogućiti da se na brži i lakši način upoznaju sa svim odlukama od značaja za zajednicu“.

Gradonačelnik Biševac je potvrdio da će Novi Pazar uz stručnu podršku i smernice Transparentnosti Srbija započeti izradu antikorupcijskog plana, za koji je, kako je rekao, najvažnije da bude kvalitetan i svrsishodan dokument.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops