A- A A+

Sajam obrazovanja - najjednostavniji put do donošenja životne odluke

U saradnji sa osnovnim i srednjim školama, Grad Novi Pazar i Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje organizovali su sedmi, tradicionalni Sajam obrazovanja. Priliku da se informišu o raspoloživim obrazovnim profilima i lakše odluče kako će usmeriti svoje dalje školovanje iskoristili su učenici osmih razreda iz 15 osnovnih, dok su svoj program predstavljali timovi iz 8 srednjih škola.

Sajam je otvorio gradonačelnik Nihat Biševac, poručivši mladima da svoju budućnost grade promišljeno, birajući ona zanimanja koja će im omogućiti da lakše dođu do posla.

„Želimo da svršenim osnovcima, u trenutku kada donose jednu od najvažnijih životnih odluka, predočimo mogućnosti koje imaju. Oni će uz konsultacije sa svojim roditeljima i nastavnicima, a u skladu sa afinitetima, odabrati srednju školu koju će pohađati i na taj način možda već odrediti svoje buduće zanimanje“, rekao je gradonačelnik Biševac na otvaranju Sajma.

O značaju ovakvih manifestacija govorio je direktor Nacionalne službe u Novom Pazaru, Fahrudin Đekić, istakavši da za buduće srednjoškolce nema boljeg načina da se o svemu što ih zanima adekvatno a jednostavno informišu.

„Uz Grad Novi Pazar i Kancelariju za mlade omogućili smo da se stariji osnovci upoznaju sa ponudom srednjih škola ali i da lako saznaju kojih profila nema na tržištu rada iako postoji potreba za upošljavanjem ljudi takvih zanimanja“, istakao je Đekić, napomenuvši da bi ovakvi podaci mogli da utiču na neke učenike pri odabiru srednje škole.  

Prema podacima iz ranijeg perioda, đaci su najviše interesovanja pokazali za upis u Medicinsku školu, ali su organizatori ovogodišnjeg Sajma sigurni da će potrebe tržišta uticati na popularizaciju nekih malo zapostavljenih ili čak potpuno novih obrazovnih profila.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops