A- A A+

Bilal Erdogan otvorio izložbu streličarstva “Kemankeš”

Bilal Erdogan, sin predsednika Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana bio je gost gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, povodom otvaranja izložbe „Kemankeš“. Reč je o izložbi tradicionalne veštine,  turskog streličarstva, čije će predstavljanje na ovim prostorima doprineti promociji zajedničkog kulturno–istorijskog nasleđa naroda sa ovih prostora i naroda Turske, ali i da popularizuje samu disciplinu.

„Izuzetno nam je važnja kulturna saradnja jer vodi ka upoznavanju i zbližavanju naroda. Za Bošnjake u Srbiji i Turskoj možemo reći da su most saranje između dve zemlje i prijateljskih odnosa predsednika Redžepa Taipa Erdogana i predsednika Aleksandra Vučića“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podsećajući da je u poslednjih nekoliko godina saradnja Srbije i Turske na izuzetnom nivou.

Prema rečima Bilala Erdogana, Turska i Sandžak imaju mnogo toga zajedničkog i da sem partnerstva na planu ekonomije i obrazovanja, važna karika ovih prostora jeste kulturna saradnja.

„Steličarstvo je u Turskoj jako star sport koji se bazira na uspesima ljudi sa ovih sandžačkih prostora u toj disciplini. Nadam se da će taj podatak o uspehu Bošnjaka koji žive u Turskoj u streličarstvu, biti jedan od motiva da ono postane zanimljivo i mladima u Sandžaku“, rekao je Erdogan.

On je istakao da uvek Novi Pazar doživljava kao svoj grad a da je zlatni ključ grada i status počasnog građanina nedavno dodeljen njegovom ocu, jedan razlog više za „bratsko osećanje prema narodu sa ovog prostora“. 

Postavka izložbe sadrži primerke streličarskog oružja iz seldžučkog i osmanskog perioda kao što su lukovi, strele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strela, kao i brojna prateća oprema. Izložena je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a najveće interesovanje da vide postavku pokazuju mladi, učenici novopazarskih osnovnih i srednjih škola.

Pored eksponata izložene su i fotografije i zapisi koji prate razvoj ove vojne i sportske discipline.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika