A- A A+

Drugi dan proslave u znaku poezije i starih fotografija

Da na svoj način obeleže 557. rođendan Novog Pazara potrudile su se ustanove kulture, pa su u jednom danu na originalan način predstavljeni razvojni put i duh čaršije.

Povodom Dana grada 20.aprila u Istorijskom arhivu „Ras“ je pod sloganom „Otvoreni dani“ promovisana izložbena postavka fotografija i dokumenata pod nazivom „Trgovina i zanatstvo u Novom Pazaru“.

Osamnaest panoa sa 156 eksponata sadrže fotografije, majstorska pisma i drugu istorijsku građu, koja govori o razvoju Novog Pazara sa razvojem trgovine i zanatstva u njemu. Izložba će za građane i posetioce Novog Pazara biti otvorena narednih nekoliko dana.

„Pored ovih 18 panoa Arhiv se potrudio da na četiri posebna panoa izdvoji originalna dokumenta koja mi čuvamo u našim arhivskim fondovima i zbirkama. Naši prvi posetioci, učenici srednjih škola u Novom Pazaru najviše pažnje su posvetili upravo tim dokumentima“, kaže Zoran Popović, direktor Istorijskog arhiva „Ras“.

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” održana je je promocija monografije "Prirodne i antropogene turističke vrednosti Novog Pazara, Sjenice i Tutuina" autora Selima i Demira Šaćirovića u kojoj su sadržani turistički, privredni i ekološkim potencijal Novog Pazara, Sjenice i Tutuina.

U Turskom kulturnom centru brojna publika uživala je u poeziji velikog turskog pesnika Junusa Emrea. Ovi vanvremenski stihovi inspirišu recitatore, ali muzičare. Stihove o humanizmu i ljubavi govorili su polaznici kursa turskog jezika. Upravnica Turskog kulturnog centra, Almira Suljević kazala je da su pesme Junusa Emrea poznate na našim prostorima, a da je ovo veče bila lepa prilika da se građani bolje upoznaju sa njegovim radom.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops