A- A A+

Savet za zdravlje usvojio plan mera za proveru redovne vakcinacije u vrtićima

Savet za zdravlje održao je sednicu povodom dopisa Ministarstva zdravlja koje se odnosi ma Predškolsku ustanovu „Mladost“ čije je grad osnivač. Dopis sadrži uputstvo da se proveri da li su deca uredno vakcinisana. Ova provera sporovodi se povodom trenutne epidimiološke situacije malih boginja i ovakvo uputstvo dobile su sve lokalne samouprave u zemlji. Po rečima predsednika saveta Fevzije Murića, ovo telo se mesecima unazad redovno sastaje povodom praćenja situacije epidemije morbila. On je rekao da su članovi na sednici razmatrali postupanjem Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja u Novom Pazaru ovim povodom. Istakao je da su zadovoljni koracima koje su preuzele obe institucije i da se situacija drži pod kotrolom. Kako je kazao većnik Murić, osim njih, neophodno je da se uključe i roditelji, predškolska ustanova i škole. Upravo zbog organizovanja pojačane kontrole vakcinalnog statusa sednici je prisustvovvala i direktorka PU „Mladost“ Sabina Hoćanin.

„Novina je to da će prilikom upisa dece u vrtić osim potvrde od izabranog lekara o zdravstvenom statusu biti obavezno da se prlioži i karton o urednoj vakcinaciji. Osim toga, od sada će roditelji biti obavezni da svake godine obnavljaju dokumentaciju o zdravlju i vakcinaciji svog deteta.“, rekao je Murić.

Direktor Zavoda za javno zdravlje rekao je da je situacija epidemiološki nestabilna. U Novom Pazaru je trenutno obolela 31 osoba od malih boginja. Ipak to nije pravo stanje, budući da se odnosi samo na broj onih koji su prijavili bolest. Po rečima direktora, doktora Spahića, najveći broj komplikacija se odnosi na respiratnorne puteve. „Održali smo sastanke, edukacije posebno za izabrane lekare i pedijatre o kličnkoj slici ove bolesti. Planiramo da posebnu edukaciju održimo i za zaposlene u PU „Mladost“ ali i u privatnom vrtićima.“, rekao je dr Spahić.

Među obolelima su i dva lekara i jedna medicinska sestra. Po nalogu ministarstva priprema se evidencija svih zdravstvenih radnika, naročito onih rođenih posle 1971. kako bi se napravio plan njihove vakcinacije protiv MMR-a.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops