A- A A+

Analize iz oblasti virusologije u Zavodu za javno zdravlje

U Zavodu za javno zdravlje počeo je sa radom novi savremeni aparat Elisa, na kojem će moći da se rade analize virusologije. Kupovinu ovog neophpodnog medicinskog aparata pomoao je grad Novi Pazar, izdvojivši iz budžeta milion dinara.

Kvalitetna zdravstvena zaštita građana Novog Pazara jedan je od prioriteta lokalne samouprave. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da  sa lokalnog nivoa Zavod za javno zdravlje ima podršku od osnivanja, pa je  iz gradskog budžeta izdvojen novac za kupovinu ELISA aparata, kojim se proširuje asortiman analiza ove zdravstvene institucije. Građani će uslugom uštedeti novac, jer su istu morali da plaćaju u privatnoj režiji.

“Ovim aparatom građani su dobilli priliku da besplatno  vrše određene analize za koje su do sada morali da izdvajaju i do 6.000 dinara u privatnim laboratorijama. Grad će  i u narednom periodu da pomaže razvoju zdravstvene zaštite, kako bi građani imali kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić ističe da će novi savremeniji aparat olakšati rad i medicinskom osobolju, a građani će brže dobiti rezultate. Mikrobilozi su nekada radili na manjem i sporijem analizatoru, kasnije na nešto  boljem ali dotrajalom aparatu, zbog čijeg  kvara pojedine analize  u poslednjih dva meseca nije bilo moguće raditi .   

“Zahvaljujem lokalnoj samoupravi što nam je pomogla sa million dinara, a mi smo od sopstvenih sredstava obezbedili 2.160.000,00 dinara. Kupili smo autpmatski analizator Elisa i svi testovi će ovde moći da se rade. Tokom dana možemo da izbacimo i 12 različitih analiza. Pacijentima je potreban samo uput izabranog lekara i sve analize mogu da rade besplatno”, rekao je Spahić.

Na ovom paratu se mogu uraditi brojne pretrage, kao i ceo asortiman TORCH testa, koji podrazumeva da se pregledom  krvi  kojim se mogu otkriti  bolesti kao što je  toksoplazmoza, HIV, sifilis, male boginje, rubella, virus herpesa i mnoge druge. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops