A- A A+

Gradonačelnik za TVNP „Očekuje nas dinamična 2018. godina“

U intervjuu za Radio televiziju Novi Pazar, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac govrio je kroz osvrt na 2017. i planovima u predstojećoj godini:

Odlazeća 2017. godina biće upamćena po puštanju u rad nekoliko kapitalnih objekata i dogadjajima kao što je Balkansko atletsko prvenstvo. Podsećam da je sa radom tokom ove godine počeo Dijagnostički centar a svečano je otvoren i Atletski stadion na Hadžetu, ali je najveći utisak dolazak dvojice lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana našem gradu

O potpisanim protokolima i ulaganjima Turske u naš kraj

Reč je o ostorijskoj poseti. Grad je tog dana bio centar Evrope i medijska vest u celom svetu. Poslali smo poruku mira i saradnje. Od potptisanih  protokola očekujemo mnogo. Podećam da će na prostoru postojećeg  objekta vrtića „Mladost“ dobiti novu zgradu vrednu 2 miliona eura. Očekuje nas rekonstrukcija hamama „Gazi Isa Bega“ i poptuna rekonstrukcija sportske hale u okviru OŠ „Vuk Karadžić“. Direktan benefit je izgradnja mosta u centru grada  i pristupne saobraćajnice. Ukupna vrednost  projekata prelazi 5 miliona eura. Protokolom izmedju Srbije i Turske predvidjen je izvoz 5 000 tona mantija i mesa iz ovog kraja, što je velika šansa za naše privrednike.  Dolaskom predsednika Turske obećan je doprinos unapredjenju putne mreže, prenstveno puta Novi Pazar – Tutin i Novi Pazar –Sjenica, kao i izgradnja auto puta korodor 11 preko Pešteri.  Savremena i funkcionalna putna infrastruktura je preduslov za ulaganja stranih investitora.

O budžetu i finansijkoj podršci Vlade našem gradu, novčanim ulaganjima

Novi Pazar se gradi i taj novac će dobro doći jer će uz neke druge prilive doprineti razvoju infrastrukture. Nastojimo da i socijalna davanja budu veća i za 2018. Planiramo upošljavanje 60 ljudi kojima je neka vrsta podrške iz oblasti socijalne zaštite biti potrebna.

Na drugoj strani, predvideli smo preko  50 miliona za kupovinu zemljišta u cilju izgradnje nove industrijaske zone, a izdvojeno je i duplo više sredstava za poljoprivredu.  Planiramo upošljavanje 15 komunalnih policajaca u okviru komunalne policije a napravljen je i suficit u ovogodišnjem budžetu koji će u narednom periodu biti usmeren u zapošljavanje i infrastrukturu.

O sportu, porencijalima i sportskom turizmu..

Otvaranjem Atletskog stadiona i organizovanjem Balkanijade na kojoj je učestvovalo 600 sportista iz 17 zemalja, intenzivirano je pitanje smeštajnih kapaciteta u našem gradu. Dobili smo kao organizatori sve pohvale sa domaćeg i medjunarodnog terena a uz izgradnju hotela uz stadion i još neke objekte stvaramo izuzetne potencijale za razvoj sportskog turizma.

O projektu zaštite od polava

Ukorićeno je preko 2 km reke Raške, od Carske ćuprije do Banjske reke i uzdužno Deževska reka u dužini od 700 metara. U projekat je uloženo preko 2 miona eura a sredstva je posredovanjem  preduzeća „ Srbija vode“ obezbedila Svetska banka. Ulaganjem smo zaštitili domaćinstva, industrijsku  zonu i velike površine poljoprivrednog zemljišta. Sem funkcije zaštite i sprečavanja potencijalne materijalne štete, korićenje je doprinelo i lepšem izgledu jer su meštani u tom delu dobilii divno šetalište i prostor za rekreaciju.

O saobraćajnim gužvama i rešavanju ovog problema..

Najveći je problem u centru grada. Nedavno je na sastanku koji smo održali data prilika stručnim licima da prezentuju svoj predlog rešenja i već u narednoj godini očekuje nas priprema dokumentacije i ulazak u samu realizaciju. Razmatraćemo rešenja koja su najprimerenija našem gradu ovdašnjim uslovima a u velikoj meri će pomoći izgradnja još jednog mosta iznad hotela Vrbak, da bi se formiranjem tzv. Prstena rasteretio centar grada. U 2018. nas očekuje nastavak izgradnje zaobilaznice oko Novog Pazara.

O školama, uslovima rada  i rekonstrukciji

Budžet za škole bio je 40 miliona veći u ovoj nego u 2016. godini, u želji da stvorimo što bolje uslove za pohadjanje nastave. Odradjena je poptuna rekonstrukcija OŠ „Stefan Nemanja“ u šta je uz podršku Kraljevine Norveške, Kancelarije za javna ulaganja RS, i iz sredstava grada  uloženo preko pola miliona eura. Dobili smo potuno novu školu u objektu sa tradicijom u centru grada  i škola u ovom trenutku kada je o prostoru reč ispunjava evropske standarde.

O stanju u zdravstvu

Finasijskom podrškom Ujediunjenih Arapskih Emirata danas u našem gradu imamo savremeno opremljen Dijagnostički centar  i naši sugradjani u cilju obavljanja dijagnostike ne moraju da idu put Beograda i Kragujevca kao ranije. Na taj način štede iu svoje vreme i svoj novac i ne izlažu se naporima.

U proleće nas očekuje puštanje u rad Urgentnog bloka sa posebnom jedinicom za najmladje pacijente a grad je nedavno obezbedio još jedno sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja.

O turizmu i poziciji grada na mapi Evrope

Izgradnja 5 hotela, novi smeštajni kapaciteti i podizanje nivoa kvaliteta usluge su naš argument. Bogata istorijao ovog kraja, banjaska lečilišta izdvajaju nas od svih drugih gradova na priostoru bivše Jugoslavije. Zato smo potpuno zasluženo nedavno dobili priznanje kao najpoželjnija turistička destinacija Evrope.  Imamo veliki potencijal za razvoj svih vidova turizma.  

O kulturi

Sve smo prepoznatljivijii na kulturnoj mapi a pored tradicionalnih manifestacija očekuje nas pozorišni festival „Joakim Vujić“ gde će biti prikazan čitav niz pozorišnih predstava. Mnogo prijatelja u zemlji i inostranstvom garantuje i kvalitetnu saranju i razmenu sadržaja na kulturnom planu.

Transparentnost u funkciji gradjana

Cilj nam je da budemo poptuno transparentni kako bi gradjani u potpunosti bili upoznati sa našim radom i načinom trošenja budžeta. Očekuje nas formiranje elektronske skupštine što će u znatnoj meri olakšati pristup našim aktivnostima. Po oceni transparentnosti smo zauzeli 12. Mesto što je mnogo bolje nego ranije ali nam je cilj da idemo napred. Samo saradnjom sa gradjanima, civilnim i medijskim sektrom moguće je rešavanje ključnih problema jer gradjani najbolje znaju šta je onosa čim se svakodnevno suočavaju u svojoj ulici, mesnoj zajednici, u svom kraju.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika