A- A A+

Kontrola napuštenih pasa i mačaka je mera u interesu građana

Program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji grada Novog Pazara usvojen je u lokalnom parlamentu u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije i na osnovu modela koji se godinama unazad primenjuje u jedinicama lokalne samouprave u okruženju. Deo o autanaziji, koja se kao poslednja u nizu mera primenjuje u izuzetnim slučajevima a nad životinjama obolelih od besnila, potencijalno opasnog po ljudski rod takođe je u skladu sa normativnim aktima države.

„Pravilnikom o smanjenju broja napuštenih životinja prvenstveno je predviđen postupak sterilizacije što podrazumeva da će psi i mačke bez vlasnika nakon toga biti pušteni na slobodu. Javlja se zabuna i određen vid manipulacije  kada je u pitanju moguća autanazija određenih kategorija obolelih  životinja. To je zato što Novopazarci nisu dovoljno obavešteni o važnosti  humanog lišavanja života životinja obolelih od besnila prenosivog na ljudsku vrstu, što je posebnom odredbom uvršteno u Zakon o dobrobiti životinja. Ista odredba postoji u programu kontrole o smanjenju broja životinja ali je u oba slučaja jasno propisano kada se i na koji način napušteni psi i mačke lutalicelišavaju života“, rekla je Malića Plojović, zamenica rukovodioca u Odeljenju za  komunalne stambene i poslove saobraćaja, pri Gradskoj  upravi  za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara. 

Ona je ponovila da  nema potrebe za tenzijama među građanima jer „se mera o kojoj se najviše govori ovih dana primenjuje isključivo na životinjama čija je bolest potencijalno prenosiva na ljude, odnosno na pse i mačke koji agresivnim ponašanjem dovode u opasnost zdravlje i živote dece, starih lica i svih građana Novog Pazara, ugrožavajući  ujedno i slobodu kretanja ljudi.

„Iskreno, najveća opasnost preti najmlađima. Kada je o potencijalno opasnim životinjama reč, humano lišavanje životinja života komunalna delatnost koju je nekada neophodno primeniti. Takav se postupak uvek sprovodi pod stručnim nadzorom i u okviru referentne ustanove. Sve te poslove kontroliše veterinarski inspektor i ništa se ne radi samovoljno ili samoinicijativno“, kazala je Plojovićeva, podsećajući da Zakon o humanom lišavanju životinja života članom 15 jasno definiše u kojim se slučajevima najdrastičnija mera primenjuje. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops