A- A A+

“Bogatstvo duha” australijskih Aboridžina u galeriji MMC

U galeriji Multimedijalnog centra otvorena je izložba slika australijskih Aboridžina pod nazivom “Bogatstvo duha”. Reč je o umetnosti starosedelaca ovog kontitnenta, a izložbu su otvorili ambasadorka Australije u Beogradu, Džulija Fini i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Gradonačelnik je prisutne podsetio na podršku koju kroz različite projekte grad dobija od Ambasade Australije.

“Kultura, ekologija ali i očuvanje tradicije na ovim prostorima neke su zanimljive teme i projekti kojima je podrška data. Ambasada je  podržala festival No stream Filter festival, koji ima sve preduslove da preraste u tradiciju, mnoge ekološke akcije su ispratili i tim povodom je ambasadorka ranije boravila u našem gradu. pre neki dan, predstavnice pazarskog ”Bazara rukotvorina” učestvovale su u prezentaciji ćilimarske kolonije u Somboru, upravo na inicijativu ambasadorke Dzulije Fini.

Ambasadorka je prisutne pozdravila rekavši da sve što je vezano za razvoj i traiciju ovog kraja zaslužuje podršku.

“Mnogo toga drugačijeg, posebnog i vrednog Novi Pazar nudi. Čast mi je i da sam večeras ovde. Izložba je dokaz da negujete sopstvene ali i vrednosti drugih društava i kultura”, poručila je Fini.

Izložba pod nazivom “Bogatstvo duha” rezultat je saradnje između Kultunog centra, grada Novog Pazara i ambasade Australije u Beogradu. Ona predstavlja kolekciju štampanih radova grupe umetnika, australijskih Aboridžina, pustinjskih umetnika iz različitih udaljenih oblasti ovog kontinenta. Novopazarska likovna publika će moći da vidi devet radova i da se upozna sa specifičnom likovnom poetikom koja dolazi sa druge strane planete.

” Ovo je interesantna izložba koja je viđena u nekoliko gradova Srbije. Mi imao priliku da vidimo radove jer je Australija otvorila  jedan dio svog kulturnog nasleđa, a koji nismo mogli da vidimo ranije”, rekla je ranije  urednica programa galerije MMC, Amra Hodžić Jejna.

Izložba će za posetioce biti otvorena dve nedelje.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika