A- A A+

Štab za vanredne situacije spreman i za ovogodišnje izazove

Novopazarski Gradski štab za vanredne situacije obeležio je u okviru prve ovogodišnje redovne sednice, i Savetski dan civilne zaštite, 1. mart. U radnom delu zasedanja prezentovan je i usvojen izveštaj štaba za 2016. godinu, kao i operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda. Uz smanjenje rizika, plan podrazumeva i definisane mehanizme otklanjanja posledica u cilju sprečavanja poplavnog talasa a u slučajevima kada su imovina i ljudi direktno ugroženi.

U 2016. godini, štab je u više navrata bio suočen sa vanrednim situacijama ali je, prema prezentovanom izveštaju i stanju na terenu i u najtežim uslovima uspevao da uspešno privede poslove kraju. Na sednici je usvojen je i plan rada Štaba za tekuću godinu, a prezentovana je novina u zakonu koja obavezuje lokalna samouprave da budžetom predvide novac za uklanjanje ili ublažavanje posledica od poplava.

Kako je istakao Zoran Milovanović, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije, u 2017. godini aktivno  se radi na uređenju vodotoka Raške na slivu Banjske i Deževske reke. Time će industrijska zona biti zaštićena, baš kao i deo naselja desno od reke Raške. Važan deo aktivnosti je i održavanje odnosno čišćenje  mulja na 13 brana izgrađenihu okviru projekta prevencije od poplava. Grad za ovu aktivnost već izdvaja značajna novčana sredstva.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops