A- A A+

Republička inspekcija rada : “Divlja gradnja ugrožava bezbednost građana ”

Danas su na zahev Gradske uprave Novog Pazara inspektori Republičke inspekcije za rad reagovali u slučaju divlje gradnje na objektu  koji se nalazi na trgu Isabega Isakovića. Na terenu  je zatečeno u najmanju ruku  haotično stanje.

Republička inspkcija je na licu mesta zatekla šest lica koja izvode radove a koja nisu imala definisan radno pravni status, ugovor o radu ili bilo koji drugi dokument. Lica angažovana na izvođenju radova odbila su da budu legitimisana, te je njihova identifikacija izvršena u prostorijama Policijske uprave Novi Pazar. Zahvljujući asistenciji koja je od strane policijskih službenika pružena Republičkoj inspekciji rada utvrđivanje stanja na terenu je bilo moguće, što ranije, upravo zbog izostanka podrške SUP-a nije bio slučaj.

Radovi se izvode bez elementarne zaštitne opreme koja je zakonom propisana kao obavezna i čiji izostanak podrazumeva da izvođač radova,  svesno izlaže uposlenike neposrednoj opasnosti od stradanja. Kako ni izvođač radova u ovom slučaju nije definisan, to jest uopšte i ne postoji, jasno je da je reč o  potpuno divljoj gradnji čije posledice su toliko dalekosežne da ugrožavaju bezbednost ne samo radnika nego i samih građana, slučajnih prolaznika a naročito dece koja se igraju na trgu.

Inače, nelegalni radovi izvode se od strane ljudi bliskih narodnom poslaniku Muameru Zukorliću, čije zauzimanje javnih površina bez pravnog osnova i bespravna gradnja datiraju godinama unazad.

Podsećanja radi i samo korišćenje objekta na kome se izvode radovi je već godinama unazad predmet manipulacija i radnji koje su pod plaštom zaštite interesa Islamske zajednice postale način uobičajenog funkcionisanja interesne grupe okupljene oko Muamera Zukorlića.

Pomenuta skupina je, prema navodima građevinske inspekcije ne samo  prekršila Zakon o izgradnji,  već kontinuirano vrši obmanu javnosti kako bi nastavila sa  nezakonitom,  višegodišnjom eksploatacijom pomenutog objekta u privatne svrhe.

Iako je Gradska građevinska inspekcija inervenisala po ovom i pređašnjim slučajevima, te preduzela sve mere kako bi se bespravnim radnjama stalo na put, radovi u centru grada nisu prestajali, pa je današnjom dodatnom intervencijom u čitav postupak uključena i nadležna Republička inspekcija.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops