A- A A+

Načelnik GU demantuje tvrdnje Đerleka o propustima u tenderu za prihvatilište pasa

Nakon izjave ministra Edina Đerleka o propalom tenderu za izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice, te potencijalnom vraćanju sredstava namijenjenih ovom projektu u državni budžet, Džemil Divanefendić, načelnik Gradske uprave Novog Pazara, brani transparentnost i odgovornost u projektu.

Odbacio je optužbe o namernom onemogućavanju ponuđača da se prijave na javnu nabavku, istakavši da su takve tvrdnje neistinite.

“Zaista tu mogu da kažem da je u tim izjavama niz neistina, neistini tih tvrdnji, jer ne znam koji bi bio interes organa Grada Novog Pazara i javnih preduzeća da nema uređeno pitanje zoohigijene, da nema izgrađena skloništa za pse i mačke lutalice,” rekao je Divanefendić za Rtv Novi Pazar.

Naglasio je da je prioritet Grada Novog Pazara bezbednost građana i očuvanje komunalnog reda, uključujući i zoohigijenu. “Nama je prevashodno interes bezbjednost građana Novog Pazara. Zatim sama zoohigijena, jer je to bitan deo opšte javne higijene i održavanja komunalnog reda,” objasnio Divanefedić.

Ističe, da su uloženi značajni finansijski resursi u projekt, te da su stručne službe i Zavod za urbanizam zajedno radili na projektu. “Seli su ljudi, naše stručne službe, predstavnici Zavoda za urbanizam, napravili projekat prvo pa onda preprojektovali, izdvojili smo iz budžeta ne mala finansijska sredstva kako bi udružili svoja novčana sredstva sa sredstvima ministarstva, ne bi li ovaj posao doveli do kraja”.

Takođe je naglasio da je ugovor koji je zaključen za ovaj projekt obuhvatio i kupovinu katamarana za potrebe održavanja čistoće na jezeru Gazivode. “Da imamo bilo šta protiv bilo koga, pa i taj segment bi nekako uticali da ga proglasimo neuspešnim,” rekao je Divanefendić.

Kao odgovor na tvrdnje o vraćanju sredstava u državni budžet, ističe da su sredstva predviđena u ugovorima i da će biti iskorišćena za izvođača radova. “Čim mi raspisujemo javnu nabavku imamo nameru i da sredstva koja su nam dodijeljena od strane ministarstva i ona koja su predviđena na našim pozicijama u budžetu utrošimo. Sredstva su tu. Nema reči o vraćanju sredstava,” zaključio je Divanefendić.

Napomenuo je i da su svi relevantni podaci o projektu dostupni online istakavši transparentnost u svakom segmentu projekta. “Svi građani to mogu od svoje kuće, sa svojih računara i sa svojih mobilnih telefona da vide,” dodao je.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops