A- A A+

Dodeljene subvencije za privrednike

Subvencije u vrednosti od 1.500,00 eura dodeljene su za 12 poslodavaca iz Novog Pazara. Ovde subvencije koristiće se za za zaposlenje nezaposlenih lica iz teže zapošljivih kategorija, primarno povratnika, žena, mladih ispod 30 godina, Roma, na novootvorenim radnim mestima. 
 
Pomenute subvencije se dodeljenje su u okviru projekta „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere“, koji je deo je programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji. Projektat u partnerstvu sprovode Grad Novi Pazar, opština Tutin, Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA, Muslimansko humanitarno društvo ,,Merhamet – Sandžak’’ i Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda – IDC, a ukupna vrednost projekta je 165.000,00 eura. 
 
U okviru projekta ranije je dodeljeno i 20 grantova za samozapošljavanje (bespovratnih sredstava) u pojedinačnoh vrednosti od 2.400,00 eura, za 20 nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih, koji su u julu mesecu registrovali svoja novoformirana preduzeća. Takođe, u okviru projekta su podržana I dva socijalna preduzeća sa pojedinačnim grantovima od 4.000,00 eura, a 20 lica će dobiti podršku kroz proces prekvalifikacije i dokvalifikacije u cilju zaposlenja. 
 
Član Gradskog veća Fevzija Murić kazao je da je projekat „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere“ je nastavak projekta ,,NOVI PAZAR - NOVI POSLOVI’’, koji je takođe finansirao GIZ u okviru programa ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a u okviru koga je u 2018. i 2019 godine direktno zaposleno ukupno više od 80 nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih, primarno povratnika, žena, mladih ispod 30 godina, Roma. „Evaluacijom rezultata ovog projekta, nakon dve godine, više od 90 posto zaposlenih je i dalje bilo u radnom odnosu, što je odličan rezultat koji otvara prostor za nove projekte i prikupljanje novih sredstava za zapošljavanja od strane inostranih donatora. Osim u Novom Pazaru, ove godine sibvencije su dodeljene i za Tutin“, kazao je Murić.
 
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac se zahvalio Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji, IDC-u, Merhametu i SEDA-i. „Kroz različite projekte zapošljeno je 15o lica iz teže zaposlivih kategorija. I to je veoma značajno za naš grad. Koristim priliku da se zahvalim i poslodavcima.“, rekao je gradonačelnik prilikom svečane dodele subvencija.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops