A- A A+

Ambasador Francuske posetio i Start-up centar

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obišli su nakon zvaničnog sastanka i Inovacioni start – up centar. Ocenivši da ovakav inovacioni centar doprinosi razvoju čitavog regiona, a ambasador Falkoni je izrazio uverenje da će između Novog Pazara i prijateljske zemlje biti ostvarena  intenzivnija  saradnja i u oblasti IT sektora i preduzetništva.

''Ovo je projekat koji daje veliki doprinos razvoju regiona obučavajući univerzitetski obrazovane mlade u oblasti IT sektora i razvoja preduzetništva. Agencija za razvoj Sandžaka SEDA će stupiti u vezu sa Francuskom agencijom za razvoj. Postoji mogućnost i da predstavnik Start - up centra iz Novog Pazara poseti Francusku i stupi u vezu sa našim Start-up centrom za razvoj biznis inkubatora, kako bi se upoznao sa onim što mi radimo u ovoj oblasti. Mada, budući koliko je vaš centar razvijen, moguće da tamo neće videti mnogo toga novog'', izjavio je ambasador Falkoni.

Koordinator Inovacionog start – up centra Šemsudin Plojović veruje da će iskustva u primeni uspešne prakse po ugledu na francuske kolege, kao i podrška Francuskog investicionog fonda dodatno doprineti njihvom razvoju.

''Mi imamo talentovane ljude, koji imaju ideje i žele da rade, kreativni su i znaju kako od tih ideja da kreiraju proizvod. Ono što nama treba je tehnička podrška, jer u našim uslovima veoma je teško obezbediti sve potrebne resurse da bi razvili svoje proizvode'', kazao je Plojović.

Direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA Samir Kačapor istakao je značaj najavljene saradnje sa Razvojnom agencijom Francuske, s obzirom da, kako je kazao, Grad Novi Pazar za sada jedini finansijski podržava Inovacioni start up centar.

''Mi smo tražili neka inicijalna sredstva za period od 6 meseci do godinu dana za ovaj centar, jer očekujemo da će nakon godinu dana on biti potpuno održiv; da će ove firme ovde rasti, da će dolaziti nove, i da će to biti uspešna priča kao što jeste, jer već nakon tri meseca vidimo ogromne rezultate. Naše mlade firme sarađuju sa firmama u Evropi. Broj novih kontakata i ugovora raste iz dana u dan", zaključio je Kačapor.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops