A- A A+

Gradski štab Novog Pazara apeluje na građane da što manje izlaze iz svojih domova

"Gradski štab Novog Pazara apeluje na građane da što manje izlaze iz svojih domova i da se ne grupišu na javnim mestima.Sve dosadašnje navike treba ostaviti po strani i izlaziti na ulicu samo kada je neophodno", rekao je član Štaba i gradski većnik zadužen za zdravstvo, Fevzija Murić, podsećajući da vanredno stanje nije "godišnji odmor koji treba provoditi napolju".
"Podsećam vas da ne rade škole, fakulteti, vrtići i da takva odluka nije doneta bez razloga. Država je odluku donela da bi ljudi ostali u svojim kućama", poručio je Murić. Za sada je, prema današnjem izveštaju Štaba, situacija pod kontrolom.
 
"Najvažnije je da u gradu nema obolelih.Svi zdravstveni resursi su spremni da reaguju i fokusirani smo na praćenje epidemiloške situacije, kazao je nakon zasedanja Murić. Prema podacima iznetim na sednici, 551 lice sa teritorije Novog Pazara je u samoizolaciji, odnosno pod nadzorom policije.
 
"Za sve nas i građane je najvažnije da virus ne uđe u zdravstveni sistem. Trenutno i Opšta bolnica i Dom zdravlja imaju dovoljno zaštitne opreme, maski i rukavica", saopštio je Murić, ističući da je na sednici posebno zatraženo da objekte u okviru zdravstvenog sistema kontroliše vojna policija.
"Odeljenja bolnice moraju biti zaštićena i to građani moraju da shvate. Pre bilo kakvog odlaska lekaru, treba se obratiti telefonom. Ako bi se, kojim slučajem, razboleo jedan zdravstveni radnik, ceo blok ide u izolaciju, a to znači da neće imati ko da nas leči".
 
Na današnjoj sednici Štaba doneta je i odluka o pojačanom inspekcijskom nadzoru ugostiteljskih objekata.
"Vlada je pripisala četiri kvadratna metra za svako lice u ugostiteljskom objektu. Inspekcija će proveravati da li se u objektima ovaj princip poštuje. Uz to, odlućili smo da je, iz zdravstvenih razloga upotreba nargila u lokalima i na terasama ugostiteljskih objekata najstrožije zabranjena", kazao je član Štaba Fevzija Murić, ističući da bi naredna, treća nedelja mogla biti presudna za razvoj situacije.
Nakon današnje sednice Štaba saopšteno je da je pokrenuta inicijativa prema Stalnoj konferenciji gradova i opština i Republičkom štabu, u pogledu proizvodnje zaštitne opreme.
 
"Postoji inicijativa da se naši preduzetnici uključe u proces proizvodnje maski, za koje će nas potrebnim materijalom snabdevati Republika. To bi osiguralo optimalno snabdevanje maskama, kako građane Novog Pazara, tako i ljude u okruženju", pojasnio je Murić.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops