A- A A+

Sportski turizam adut Novog Pazara

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar omladine i sporta Vanja Udovićić uverili su se, obišavši u društvu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca atletski stadion, da je sve spremno za predstojeće Balkansko atletsko prvenstvo, koje počinje 15. jula ove godine, a čiji je  domaćin naš grad.

„Možemo biti zaodovoljni jer će sve biti spremno za 26. Balkansko prvenstvo u atletici, koje nas u Novom Pazaru očekuje 15. i 16. jula ove godine. Reč je o najvećoj sportskoj manifestaciji kod nas ali i u regionu, tako da ima razloga da budemo ponosni. Sport je izuzetan način da prezentujemo grad. Dva dana,  koliko takmičenje traje, bićemo centar atletike na Balkanu“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

O nastanku ideje da Novi Pazar dobije atletski stadion i daljim planovima kada je o razvoju lokalnog  sporta ali i turizma reč, govorio je ministar Rasim Ljajić.

„U toku je treća faza radova i za predstojeće takmičenje će sigrno sve biti spremno. Potpuno zadovoljni bićemo sledeće godine kada najveći sportski kompleks ove vrste ne samo u Srbiji već i u regionu, bude potpuno završen“, kazao je obilazeći atletski stadion,  ministar Rasim Ljajić. On je rekao da je zajednička ideja dva ministarstva da afirmišu sportski turizam širom naše zemlje, a da Novi Pazar u ovoj sferi ima izuzetne potencijale.

„Ima grad sve preduslove. Imamo sjajan objekat i sportiste koji su proputovali ceo svet, koji postižu sjajne rezultate. Želimo da ovde bude ne samo centar atletike, već mesto okupljanja i nadmetanja  sportista iz čitavog regiona i sveta. Razgovaramo i sa sportistima iz arapskih zemalja  o tome da dođu ovde  i da se kod nas njihove ekipe pripremaju za različita takmičenja“, kazao je Ljajić, ističući da je u kompleks u okviru koga se nalazi i atletski stadion puno uloženo i da će objekat funkcionisanjem ostvarivati značajne prihode.

„Da bi to bilo moguće, odmah nakon zaveršetka Balkanskog prvenstva u atletici radovi unutar samog objekta će biti nastavljeni, kao i radovi na izgradnji hotela i njegovo puštanje u rad. Prijem prvih gostiju značiće i prvi prihod“, istakao je pred novinarima potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Zahvalnost  za podršku projektu „kakav nema Balkan“, Ljajić je izrazio prema svom kolegi Vanji Udovičiću, koji „ne samo što je verovao, već je i dolazio u Novi Pazar da podrži čitavu ideju“. Sam Udovičić je ovim povodom istakao da su trogodišnji napor i entuzijazam konačno dali rezultate.

„Urađeno je  šta je obećano, ali i više od toga. Već za vikend, ceo Balkan će se uveriti u blagodeti Novog Pazara i svega što smo napravili do sada. Imate najsavremeniji atletski stadion sa svim pomoćnim terenima i hotelom na samom stadionu. Ovakav kompleks, na 600 m nadmorske visine ne postoji nigde u Evropi van Novog Pazara. I grad i Srbija treba da budu ponosni na to što ćemo ugostiti krem evropske atletike u okviru  predstojećeg medjunarodnog takmičenja. Očekujemo da Novi Pazar, kada ugostii preko 600 sportista i veliki broj drugih gostiju, ostvari i značajne prihode“, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovićić.

Prema nagoveštaju iz resornog ministarstva, predstojeća Balkanijada samo je najava drugih velikih sportskih  takmičenja  čiji ćer domaćin biti Novi Pazar. Jedno od takvih takmičenja je i Evropsko prvenstvo za atletičare. 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops