A- A A+

Plan javnih nabavki, planovi i programi u fokusu Gradskog veća

Na trećoj  redovnoj sednici Gradskog veća Novog Pazara usvojen je Plan javnih nabavki za tekuću godinu, kao i planovi i programi preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Ovogodišnji plan javnih nabavki obuhvata 167 miliona dinara ukupne vrednosti, što je prema rečima člana Gradskog veća Fevzije Murića, podležno izmenama u skladu sa budžetskim prilivom i drugim faktorima.

„Preko 70 miliona od ovog iznosa planirano je za infrastrukturni razvoj i to za komunalne investicije, završetak osvetljenja i konstrukcije Atletskog stadiona. U ovaj iznos uračunati su troškovi  u vezi sa kolektorom u Gornjem Šutenovcu, i druge investicije“, rekao je Murić.

Dvadeset milinoa dinara odnosi se na usluge koje će grad, kroz rad ustanova i preduzeća, pružati građanima, dok 70 miliona ide na nabavku javnih dobara.

„Reč je o kapitalnim stvarima kao što je završetak obdaništa na Šestovu i nabavka opreme za to obdanište. Drugo a ništa manje važno je završetak trafostanice na Eroziji, kako bi se električnom energijom snabdevao Gerontološki centar. Uz trafostanicu je predviđen i neophodan dalekovod, što iziskuje finansijska sredstva“, istakao je član Gradskog veća Fevzija Murić.

Veće je usvojilo planove i programe preduzeća i ustanova koji su prethodno usklađeni sa budžetskim sredstvima na lokalnom nivou. Neki od tih planova su, prema zaključku većnika izuzetno optimistični ali realni. Ovim povodom, Murić je rekao da je iz plana daljeg rada kod velikog broja direktora i ljudi zaposlenih u menadžmentu preduzeća i ustanova vidljiva potreba za dokazivanjem i delovanjem u cilju ostvarivanja opšteg interesa.

„Otvoreno se mnogi od njih iznad svojih kapaciteta bore sa problemima koji im se nalaze na putu rukovođenja. Preduzeća gde je nemoguće u punoj meri naplatiti komunalne usluge, kao kod isporuke toplotne energije, hvataju se u koštac sa dugovanjima i drugim poteškoćama. Apelujemo i na građane da izmiruju svoje obaveze prema javnim komunalnim preduzećima, jer su usluge efikasne a zastoj bi doveo do kolapsa na nivou čitavog grada i išao direktno na štetu građana. Imajte u vidu da recimo, uprkos niskim temperaturama nije bilo zastoja u isporuci grejanja, da je vodosnabdevanje uredno i slično“.

Ekonomskim parametrima je 2017. godina prikazana kao restriktivna ali uz odgovoran odnos svih zaposlenih u JP i samih građana, problemi nisu nerešivi. Da se može raditi i planirati pozitivno dokaz su ustanove kulture, koje prema orijentaciji, u  2017. godini za građane kreiraju sijaset bogatih sadržaja.

„Ustanove kulture za realtivno malo novca nude sjajne programe našim sugrađanima, pružaju mogućnost izbora i tako eliminišu mogućnost da najmlađi svoje vreme provode na neadekvatan način. Cilj nam je da se učenici i studenti okrenu kulturi, obrazovanju i vaspitanju, ne samo formalno, kroz školski sistem nego i kroz niz drugih aktivnosti“, zaključio je Murić.

 

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika