A- A A+

Gradu priznanje za doprinos promociji preduzetništva

Iako je projekat USAID-a  „Šansa za novi početak“ predstavljen u 11 lokalnih samouprava, samo je Novi Pazar, uz grad Beograd dobio priznanje za izuzetan doprinos promociji preduzetništva među mladima. Uz USAID, partneri na projektu su Srpska asocijacija menadžera, orgasnizacija DNA Communications. Prema rečima Samira Lekića, člana kabineta gradonačelnika i glavnog koordinatora projekta za Novi Pazar, ovo priznanje potvrđuje da je grad politikom podrške preduzetništvu skrenuo pažnju okruženja, bilo da je reč o porastu broja potencijalnih parnera, ili o podršci  relevantnih organizacija.

„Pozitivan uticaj na preduzetnički duh, sve veća zainteresovanost mladih da pokreću i održe sopstveni biznis,  i njihova nastojanja da se u poslu za koji se opredele usavršavaju, te stvaraju partnerske odnose jedni sa drugima i okruženjem, obeležili su ovaj projekat koji je samo jedna od naših aktivnosti na konkretnom planu. Otuda je priznanje za doprinos promociji preduzetništva za nas jako važno, jer sem što verifikuje naš trud na lokalnom nivou, obevezuje nas da u svojim naporima oživljavanja preduzetničkog sektora istrajemo“, kazao je Lekić.

„Šansa za novi početak“  je projekat koji je trajao 22 meseca tokom kojih je podsticao preduzetničke inicijative u Srbiji. Projekat je predstavio 200 preduzetničkih inicijativa na sajmovima preduzetništva održanim u 11 gradovima i regiona u Srbiji, u Nišu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu, Beogradu, Čačku, Valjevu i Novom Pazaru. Sajmovi su obezbedeli za posetioce ideje za ulaganje, predavanje i relevantne informacije o preduzetništvu. Projekat je sproveden u saradnji sa organizacijom ENECA, Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom privrede, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalnom službom za zapošljavanje ( NZS ), Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i mnogobrojnim lokalnim organizacijama.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekat podržao veliki broj nacionalnih i lokalnih organizacija, koje su zajedno radile u cilju podizanja svesti o preduzetništvu u Srbiji. “ U prethodnih 15 godina, SAD su preko USAID-a uložile preko 350 milion dolara u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije. Tokom  „Godine preduzetništva“ u Srbiji, SAD su posebno ponosne što su doprinele naporima Vlade Srbije da podstakne preduzetništvo kao ključni faktor održivog ekonomskog rasta“, naglasio je on.

„Veoma nam je bilo da posetimo 11 gradova širom Srbije u prethodnih godinu dana i podignemo svest o preduzetništvu i nadamo se da su naši sajmovi pružili dodatnu motivaciju malim preduzetnicima da zakorače u svet biznisa“ rekla je Jelena Bulatović, izvršni direktor SAM-a.

Direktor agencija DNA Communications Dejan Ranđić istakao je da je u proteklih  godinu dana uložena velika energija u ovaj projekat i zahvalio bih se svima koji su doprineli njegovom sprovođenju. Iskustva pokazuju da Srbija ima veliki potencijal za razvoj preduzetništva i ekonomski razvoj, da su građani Srbije veoma zainteresovanosti za preduzetništvo i da je svest o preduzetništvu u Srbiji na višem nivou nego što je bilo pre nekoliko godina“.

Na konferenciji su uručene i zahvalnice partnerima projekta  i organizacijama sa najvećim doprinosom. Ambasador SAD  uručio je zahvalnice za podršku projektu i to: NZS, PKS, Ministarstvu privrede, RAS, ENECA.

Završetak projekta obeležen je konferencijom  u Beogradu, gde su najuspešnijim učesnicima projekta  uručena priznanja.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops