A- A A+

Skupština usvojila Deklaraciju o osudi rehabilitacije okupatora i kvislinga

Odbornici vladajuće većine u Skupštini  Novog Pazara usvojili su danas Deklaraciju o osudi rehabilitacije pripadnika okupacionih snaga i kvislinških formacija koji su izvršili ili učestvovali u izvršenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata. Ovaj dokument predložila je vladajuća većina, a šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar“ Muamer Bačevac je istakao “da se Deklaracijom želi sprečiti rehabilitovanje osoba koje su u vreme okupacije bile odgovorne za masovne deportacije, ubijanje i zatvaranje građana Srbije i da će se sličan dokument uskoro naći i pred poslanicima Skupštine Srbije”.

Iako se u Deklaraciji ne navode konkretna imena čija rehabilitacija se osuđuje, odbornici opozicionih SDA i BDZS-a nisu prihvatili predlog Deklaracije zbog toga što je reč o “sramnom dokumentu kojim se osuđuje i sprečava rehabilitacija Aćifa Hadžiahmetovića” odnosno zbog toga što je u pitanju kao su istakli odbornici SDA “ ozbiljan dokument pre čijeg donošenja je neophodno održati sveobuhvatnu raspravu stručnjaka i istoričara”.

Na danasnjem Skupštinskom zasedanju doneta je odluka o pokretanju postupka likvidacije nad ustanovom Sportski centar Novi Pazar, kao i odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Novog Pazara za 2015. godinu, kao i predlog Lokalnog akcionog plana zaposljavanja za 2016. godinu.

Predlog opozicione BDZS da se usvoji mapa puta o sigurnom i bezbednom Novom Pazaru u okviru predizborne kampanje nije usvojen jer je prema rečima Muamera Bačevca opoziciona BDZS zloupotrebila govornicu.

U jednom trenutku, nakon što je većina usvojila Deklaraciju o osudi rehabilitacije pripadnika okupacionih snaga i kvinslinških formacija koji su izvršili ili učestvovali u izvršenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata, odbornici SDA i BDZS su napustili salu Skupštine grada. Vrlo brzo su se vratili a šef odbornicke grupe BDZS-a Admir Muratović  je rekao da je kasno shvatio da je trebalo da podrži deklaraciju jer bi onda “na taj način sprečili rehabilitaciju Pavla Karađorđevića i Draže Mihajlovića”.

Muratović je nekoliko puta u toku govora pomenuo i „napao“ odbornika Seada Šaćirovića pa je njihova rasprava obeležila današnju sednicu.

„Bio sam odbornik političke opcije koja manupuliše verskim i nacionalnim osećajima Bošnjaka, koja mnoge sednice koristi u promociju sebe lično, ostvarivanju prava na sticanje bogatstva. Ja koji sam bio sin, najpošteniji, najjači, najpamatniji, najhrabriji, sad sam od iste grupacije proglašavm se za nekoga ko je najlošiji i niko i ništa. Ja nisam hteo da trpim ponižavanja, ni dranja, ni manipulacije, a najviše nezahvalnost od onoga za koga sam život davao“  - rekao je Šaćirović.

Izvor: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika