Ambasador SAD u poseti gradonačelniku: Prepoznatljive konkretne ideje

Category: Politika

Novoimenovani ambasador Sjedinjenih američkih država u Beogradu, Majkl Kirbi započeo je svoj dvodnevni boravak u Novom Pazaru, posetom gradonačelniku, dr Mehu Mahmutoviću. U razgovoru kome su prisustvovali i najbliži saradnici Mahmutovića, posebno je apostrofirana konkeretizacija novih i nastavak realizacije već započetih projekata podrške koju SAD pružaju Novom Pazaru.

" Prvi sastanak sa ambasadorom Kirbijem protekao je u njegovom upoznavanju sa strategijom ekonomskog oporavka grada Novog Pazara, koju ćemo sprovoditi postepeno, a koja iziskuje podršku naših dosadašnjih partnera, prvenstveno neformalne grupe "Prijatelji Sadžaka". Sjedinjene države su jedna od zemalja sa kojima je saradnja Novog Pazara u poslednjih nekoliko godina više nego dobra. Dokaz za to su brojni realizovani projekti, projekti koji su započeti a čija je realizacija u toku, kao i konkretni planovi kada je reč o novim oblicima podrške našem gradu od strane Amerike", rekao je gradonačelnik Mahmutović, osvrćući se na neophodnost ekonomske i političke stabilnosti u regionu, kao i na prioritet lokalnih vlasti da građanima obezbede nova radna mesta.

"Potencijali su na našoj strani, a obavezu da poboljšamo kvalitet života građana shvatamo veoma ozbiljno. Promene koje su se na lokalnom nivou dogodile u poslednje vreme, ostavljaju nam mogućnosti da, radeći punim kapacitetom, obezbedimo dolazak stranih investitora, prvestveno stvaranjem adekvatnih uslova da ulažu kod nas. Time pružamo građanima šansu da se zapošljavaju, što je osnovni cilj, direktno vezan za egzistenciju svakog čoveka. Sjedinjene američke države u pogledu rešavanja ovog problema žele da daju konkretan doprinos, na čemu smo neizmerno zahvalni", zaključio je Mahmutović.

Ambasador Majkl Kirbi potvrdio je u izjavi za medije , datoj nakon sastanka sa gradonačelnikom "da će pružiti punu podršku vladajućim strukturama u sprovođenju ideje o povezivanju sa inostranim investitorima, kako bi Novi Pazar postepeno ali bez odlaganja rešio problem nezaposlednosti građana".

"Mladi ovog kraja su vaša najveća snaga, i pored brojnih drugih razloga, možda najveći povod da se i zemlja iz koje ja dolazim, ozblijno fokusira na pružanje konkretne pomoći u pogledu zapošljavanja ali i rešavanja nekih drugih pitanja. Dopada mi se što su od strane gradonačelnika iznete realne, konkretne ideje i što se spremnost za njihovu realizaciju može prepoznati. Zadovoljan sam prijemom i očekujem ubrzo novi susret kao način da potvrdimo korake saradnje, sa zajedničkom obavezom pružanja pomoći Novom Pazaru", kazao je Kirbi.

Svoje zadovoljstvo dolaskom ambasadora SAD u Novi Pazar, kao i susretom diplomate sa gradonačelnikom Mahmutovićem, izrazio je i lider SNP, Mirsad Đerlek, koji je sa pozicije odbornika u gradskoj Skupštini rekao da " vladajuća većina apsolutno zaslužuje podršku u nameri da od grada stvori mesto vredno življenja i ulaganja".