SDP kao nosilac vlasti stavlja tačku na ucene koalicionih partnera

Category: Politika

I pored postojanja kvoruma prva ovogodišnja sednica Gradskog veća grada Novog Pazara, zakazana za 4. februar 2013. odložena je zbog odsustva predstavnika iz reda Stranke demokratske akcije. Povodom izostanka većnika SDA, gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović i član Gradskog veća Rešad Hodžić održali su konferenciju za novinare, u želji da obaveste javnost o "svim pokušajima ucena i manipulacija od strane koalicionog partnera".

"Ponavlja se nekorektan odnos koalicionog partnera, Stranke demokratske akcije, koji iz ucenjivačkih pobuda ne prisustvuju Gradskom veću. Mogli smo da održimo sednicu, imali smo kvorum ali je zasedanje odloženo iz korektnosti. Želimo da damo priliku predstavnicima SDA da se urazume i daju doprinos korektnom vođenju grada, za dobrobit građana. Javnost je i pre ovoga u više navrata mogla da se uveri u korektnost sa naše strane. Veće je odloženo na nedelju dana i sednica će biti održana najkasnije do 11.februara. Želimo da vidimo imaju li naši koalicioni partneri nameru i želju da menjaju svoj odnos prema obavezama, jer nam nije cilj da pogoršavamo već dovoljno tešku ekonomsku situaciju".

Gradonačelnik je podsetio na izostanak većnika iz Stranke demokratske akcije sa sednice od 12.decembra prošle godine, na kojoj je trebalo da bude usvojen budžet grada za 2013. godinu. Mahmutović je naglasio da "u uslovima kakvi jesu nije moguće funkcionisati, jer je politika pritisaka i ucena a na štetu Novopazaraca, nešto čemu se mora stati na kraj. Prvi čovek grada podsetio je da su prethodnim izostajanjem sa sednice, članovi SDA koji učestvuju u vlasti, ozbiljno ugrozili ekonomski status grada, "otvarajući mogućnost uvođenja prinudne uprave." Da će sednica Gradskog veća biti održana najkasnije do 11. februara, portvrdio je i član gradskog veća Rešad Hodžić, istakavši da opcija kojoj on pripada jeste za poštovanje koalicionog sporazuma, ali da neće praviti neprirodne kompromise koji proizilaze iz jeftinih politickih interesa koalicionog partnera.

"Definitivno se neke stvari moraju menjati a kolike će promene biti videće se najkasnije za nedelju dana. Ovo je poslednji put da prelazimo preko nekih stvari. Sandžačka demokratska partija praviće uvek kompromise i dogovore sa partnerima, ako ti kompromisi i ustupci znače boljitak za sve građane. Postoje međutim stvari koje nisu za ustupke, a one se tiču budžeta, pitanja koja suštinski utiču na kvlkitet života svih u Novom Pazaru. Ucene i traženje nekih neprimerenih stvari pred svaku sednicu Veća je nešto preko čega od danas sigurno nećemo prelaziti. Sigurno je da ćemo učiniti sve da ne dozvolimo prinudnu upravu. Potrudićemo se da nastavimo funkcionisanje kako bi smo opravdali poverenje građana, jer prinudna uprava nije rešenje. Građani treba da znaju da takvu mogućnost nećemo dozvoliti i nastavićemo, ako budemo u mogućnosti da radimo za opšte dobro, na način kako smo radili u prethodne tri godine."

Hodžić je ponovio da je Sandžačka demkratska partija kao većinski koalicioni partner sprema na saradnju, ali da će na ucene od strane SDA staviti tačku. On je takođe rekao da je svestan "kako je građanima dosta izbora, ali i da SDP neće dozvoliti da se gradske vlasti pretvore u servis ispunjavanja nečijih želja I obezbeđovanja funkcija."

"Gradska uprava nije pijaca i definitivno ćemo reći "ne" na pokušaj manipulacije. Dužni smo da obavestimo javnost da koalcioni patneri iz SDA pred svaku sednicu Veća traže nešto što će zarad pojedinačnih interesa Gradsku upravu pretvoriti upravo u pijacu, trgovinu. " Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović i član Gradskog veća istakli su da je za sve kojik vole grad Novi Pazar I u njemu grade sopstvenu budućnost " vreme stati na put ucenama kolaicionog partnera, nakon šestomesečnog pokušaja od strane SDP da se u okviru institucija gradske vlasti urade konkretne stvari u interesu građana.