A- A A+

Mahmutović : "Privremeno finansiranje ugrozilo bi sve građane Novog Pazara, a budžet umanjilo za 30 procenata"

Nepojavljivanjem članova Gradskog veća iz redova Stranke demokratske akcije, na unapred zakazanoj devetnaestoj po redu redovonoj sednici Veća, izostao je kvorum za raspravu o Nacrtu odluke o budžetu grada za 2013 godinu, kao i Nacrtu odluke o trećoj izmeni budžeta grada Novog Pazara za 2012. godinu.

Ovakvim potezom, deo predstavnika gradske vlasti okupljen oko pomenute stranke ozbiljno je, prema rečima gradonačelnika, dr Meha Mahmutovića, ugrozio budućnost svih građana Novog Pazara.

"Sednica je bila planirana pre sedam dana ali su naši koalicioni partneri izrazili želju da zasedanje pomerimo za 12. decembar, što je i učinjeno. Zakazana je sednica za 12. decembar, u 10 sati, a potom, opet na njihovu inicijativu, pomerena za 17 sati istog dana, ali se na kraju većnici imenovani ispred Stranke demokratske akcije nisu pojavili", rekao je gradonačelnik Mahmutović, ističući da ovakav potez može da bude uzročnik ozbiljne krize na lokalnom nivou, sa nesagledivim posledicama po građane.

"Ulazimo u ozbiljnu krizu koja može jako da smeta gradu Novom Pazaru. Kada je finansiranje u pitanju, Lista za evropski Novi Pazar, ispred koje sam imenovan za gradonačenika, trudi se da odgovorno vodi ovaj grad. Odmah ću, u skladu sa ovlašćenjima, pisanim zahtevom zatražiti od predsednika Skupštine da zakaže zasedanje tog tela, kako bi se usvojio budžet za 2013. godinu. Ako se to ne desi ulazimo u krizu izazvanu privremenim finansiranjem. To znači da bi grad Novi Pazar imao još trideset posto manji budžet od dosadašnjeg. Ovakvo finansiranje odraziće se na standard naših građana , koji su u već dovoljno teškoj ekonomskoj situaciji".

Gradonačelnik Novog Pazara rekao je u izjavi za medije da bi se neusvajajem budžeta nametnula činjenica da zaposledni u gradskim institucijama, koji su hranitelji velikog broja porodica, neće moći da primaju plate. Osim toga dovelo bi se u pitanje i grajanje svih domaćinstava, škola, ustanova i organizacija priključenih na Gradsku toplanu. "Mi smo odgovorni prema svojim građanima i to delima dokazujemo. Zato smo bili jako zainteresovani da se bužet na vreme usvoji, jer kako objasniti građanima da zimus neće imati sredstava za grejanje na izuzetno niskim temperaturama koje su aktuelne. Kako objasniti da radnici gradskih institucija, ustanova i preduzeća takvim , privremenim bužetom , ni teoretski neće moći da primaju platu? Ovih dana su aktuelne priče o platama, stalno prozivanje, a za rešavanje problema treba donositi odluke u interesu grada". Gradonačelnik Mahmutović ipak je izrazio uverenje da će budžet usvojiti Skupština grada Novog Pazara.

"Nadam se da su naši koalicioni partneri ozbiljni i odgovorni ljudi, da će na vreme reagovati i da će Skupština, koju treba hitno zakazati, doneti odluke u interesu svih koji žive u Novom Pazaru. U suprotnom ulazimo u začarani krug još teže ekonomske situacije koja je već dovoljno teška. Ono što bi usledilo neusvajanjem budžeta, bilo bi prava katastrofa", kazao je Mahmutović povodom neodržavanja sednice Gradskog veća. Gradonačelnik je rekao da će iskoristiti sva zakonom garantovana prava kako bi sa pozicije gradonačelnika branio budžet i obezbedio usvajanje istog.

"Kao odgovoran čovek ću uraditi sve što mogu da branim gradski budžet, grad i njegove građane i ne dozvolim privremeno finansiranje, na štetu građana. Na žalost nije sve u mojim rukama, jer je Skupština ta koju treba hitno zakazati. Prethodno je trebalo da se održi sednica Gradskog veća, ali videli ste da nismo imali kvorum", zaključio je gradonačelnik grada Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Izvor: Odjeljenje za informisanje



Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops