A- A A+

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić sa predstavnicima grada o saradnji na Balkanu

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je izrazio žaljenje zbog otkazane posete premijera Turske i Srbije usled nepovolnjih vremenskih prilika, ali i zahvalnost predsedavajućem Saveta ministara Denisu Zvizdiću i potrpredsedniku Vlade Rasimu Ljajiću naveoma konstruktivnom razgovoru o inteziviranju saradnje.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, skori biznis forumu u Istanbulu, biće nova prilika za sastanak premijera Turske, Srbije i BiH, najverovatnije već u januaru.

Osvrćući se na sastanak trilaterale, Rasim Ljajić je podestio na njegove prve rezultate, otvaranje zajedničkog predstavništva Srbije i BiH, u Turskoj a dvema državama će biti na raspolaganju i svih 150 turskih ekonomskih predstavništava širom sveta. “Srbija i Bosna i Hercegovina su međusobno veoma važni partneri, jer je Srbija BiH treće izvozno tržište, dok su oni nama četvrti po veličini trgovinski partner”, rekao je Ljajić. On je izrazio očekivanje da će solidna međudržavna razmena od skoro milijardu evra godišnje vrlo brzo biti uvećana. Sumirajući rezultate jučerašnjeg foruma, Rasim Ljajić ja naglasio da je dosada nezapamćeno interesovanje pokazano za ovaj skup. Kako je zaključio, 500 učesnika na ovom forumu dovoljno govori o potencijalima. Izrazio je nadu da će naredna godina biti godina velikih ulaganja. “Verujem da će iduća godina biti godina turskih investicija, za koje se nadamo da će doći i u Sandžak”, rekao je Ljajić i dodao posebne napore koje ulažu u poboljšanje uslova za investiranje u Sandžaku . On je naglasio da je u toku pregovaranje o turskom kreditiranju rekonstrukcije puteva Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin. “Pregovaramo oko kamatnih stopa i angažovanja firmi. Naša strana predlaže kamatu od dva odsto i po polovinu angažovanih firmi na rekonstrukciji tih puteva”, pojasnio je Ljajić. Kao veoma značajnu tačku u saradnji, Rasim Ljajić istakao je donaciju koja bi omogućila konverziju vojnog aerodroma u Kraljevu u civilni aerodrom. O značaju ovog aerodrome, kako je naglasio vicepremijer, nije potrebno posebno govoriti. Na početku obraćanja predsedavajući Saveta ministara, Denis Zvizdić, izrazio je svoje zadovoljstvo zbog boravka u Novom Pazaru, posebno zato što oseća da tu posetu duguje od prošle nedelje, kada je bio objektivno sprečen da se odazove pozivu premijera na otvaranje škole i obdaništa. Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je ocenio da je prioritet njegove države mir i stabilnost u regionu i da cene napore premijera Vučića u tom pravcu. On je pojasnio da BiH želi dobre odnose sa susedima i unapređenje ekonomskih odnosa, kao ključa mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. „Ekonomija stvara perspektive i puteve saradnje, možda i bolje nego politika. Novu priliku za to imaćemo uskoro u Istanbulu“, ocenio je Zvizdić. Za dobre rezultate u međudržavnoj razmeni, Zvizdić je zahvalio i komptibilnosti naših tržišta i kompanija. Prema njegovim rečima, saradnja BiH, Srbije i Turske trebalo bi da rezultira otkalanjenjem što većeg broja administrativnih prepreka za medjusobne investicije na Balkanu. Zaključio je porukom da su naše dve države susedi, te da je posebno potrebno razvijati senzibilne odnose na svim poljima.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops