Saradnjom lokalnih vlasti I Češke Republike do razvoja poljoprivredne proizvodnje

Category: Ekonomija

Realizacija razvojnog projekta čiji je radni naziv "Razvoj agrobiznisa" a podrazumeva izgradnju Centra za razvoj agrobiznisa, povod je susreta gradonačelnika Novog Pazara - Meha Mahmutovića I njegovog zamenika Ahmedina Škrijelja, sa predstavnicima Ambasade Republike češke i Razvojne agencije u toj zemlji. Ovo je samo jedna od brojnih poseta predstavnika Češke Novom Pazaru.

"Razgovarali smo o dosadašnjem toku projekta , koji svojim obimom i značajem iziskuje uključivanje različitih donatora. Važno je reći da su Novi Pazar, Sjenica I Tutin, prepoznali neophodnost regionalnog projekta I podržali njegovu primenu. Izuzetno smo zainteresovani za zaštitu ovdašnjih poljoprivrednih proizvoda, što je jedan od ciljeva ovog vida regionalne saradnje", istakao je gradonačelnik Mahmutović.

On je istakao da projekat na čijoj primeni sem Grada Novog Pazara I Ambasade Češke, učestvuju Češka razvojna agencija, Razvojna agencija Sandžaka "Seda", Kancelarija za održivi razvoj I mnogi drugi, otvara vrata za neke druge oblike saradnje, koja je do sada dala izuzetne rezultate.

Doprinos realizaciji regionalnog projekta daće I češki eksperti iz oblasti poljoprivrede, sa idejom da doprinesu oživljavanju ove privredne grane u Sandžaku.

Direktor ekonomskog sektora u Ambasadi Republike Češke u Beogradu, Luboš Joza, naglasio je da je jedan od prioriteta projekta udruživanje poljoprivrednih proizvođača u klaster, u svrhu poboljšanja uslova proizvodnje I kvaliteta samih proizvoda.

"Izgradićemo laboratoriju neophodnu za proveru kvaliteta proizvoda. Time ćemo ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima, naročito manjim, porodičnim firmama mnogo olakšati proizvodnju. Naše prisustvo u Sandžaku se po okončanju ovog projekta ne završava, a oblici buduće saradnje bili su jedna od tema minulog sastanka", zaključio je Joza.