NOVI PODSTICAJI ZA INVESTITORE, NOVI PAZAR OD POSEBNOG INTERESA

Category: Ekonomija

Novi Pazar, Zaječar, Kraljevo i Niš označeni su kao devastirana i područja od posebnog interesa, zbog čega će investitori u ta područja dobiti poseban finansijski podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza objavili su danas javni poziv za prijavu investitora i kompanija zainteresovanih za dobijanje podsticaja po novootvorenom radnom mestu, uz uslov da se ulaže u proizvodnju i usluge koje mogu biti izvezene.

Reč je o 12. krugu odobravanja finansijskih podsticaja na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, a rok za prijavu počinje danas i traje do 10. decembra.

Sredstva se dodeljuju u zavisnosti od mesta ulaganja, i to za investicije u proizvodni sektor od 2.000 do 5.000 evra, odnosno od 4.000 do 10.000 evra za devastirana područja i područja od posebnog interesa - Zaječar, Kraljevo, Niš, Novi Pazar.

Investitorima koji su zainteresovani za ulaganja u automobilisku, elektronsku i industriju informacionih tehnologija u područjima od posebnog interesa predviđeno je od 5.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dok su za investicije u sektor usluga predviđeni podsticaji od 2.000 do 10.000 evra. Ukupna vrednost ugovorenih investicija po ovom programu je 697,9 miliona evra, preciziraju u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza.

Kroz dosadašnjih 11 krugova, realizovan je 131 projekat, a iz budžeta je odobreno oko 73,1 milion evra.

Zahvaljujući dosadašnjim podsticajima direktnih investicija u Srbiji je do sada otvoreno oko 21.300 radnih mesta a prosečan iznos podsticaja po novootvorenom radnom mestu iznosio je oko 2.500 evra.