A- A A+

Gradonačelnik dobitnik velikog priznanja Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu Svetosavsku nagradu za izuzetan doprinos razvoju obrazovanja. Nagradu je uručio ministar Mladen Šarčević. U obrazloženju se između ostalog navodi:

„Nesvakidašnjom radnom energijom, Nihat Biševac već godinama uspešno dela u korist svog rodnog Novog Pazara i cele Srbije, svakako. Suprotno golijatskom fizičkom izgledu, Nihat Biševac je oličenje blagosti – miran, tih, nenametljiv i čovek uvek spreman da pomogne drugom. Škola, mladi i njihovo obrazovanje, njihov napredak, u središtu su njegove pažnje.


Slučajan susret sa Biševcem u Matematičkom institutu SANU (MI SANU) rezultirao je plodotvornom saradnjom koja traje gotovo četiri godine:


• Projekat: „Multikulturalna Srbija – digitalizacija kulturno-obrazovne baštine Novog Pazara“;
• Sondiranje obrazovnog sistema Novog Pazara za praćenje i pomaganje razvoja darovitih učenika prirodnih i ostalih nauka;
• „Mihailo Petrović Alas“ u Novom Pazaru: izložba radova i predmeta velikog naučnika i prosvetitelja;
• „Obrazovni krug“ za našu decu iz dijaspore (uz neformalno učenje maternjeg, deca uče i izvorni francuski, italijanski i nemačkog jezika preko ITK);
• Različitost u borbi za održivi razvoj…


Društveno odgovoran odnos prema svim segmentima života, bilo je i ostalo osnovno opredeljenje Nihata Biševca. Dok je bio sportista-reprezentativac, pohodio je vrtiće i škole i govorio deci o značaju bavljenja sportom. Oduvek je ukazivao na zdrav način života, bez poroka i stranputica. Kad je završio Ekonomski fakultet, postao je profesor u srednjoj školi. Uz redovan program rada, samoinicijativno se latio osnivanja više obrazovnih sekcija, ali i uređenju i vođenju stalne brige o izgledu i čistoći škole i okoline. Potom je postao predsednik Sportskog saveza Novog Pazara. S istim žarom starao se o deci. U stalnim svakodnevnim susretima, darivao im je svoje bogato sportsko iskustvo, profesorku etiku i toplu reč. Za sportske nastupe najmlađih, putovanja je neretko plaćao iz svog džepa. Čim je postao gradonačelnik Novog Pazara, postavio je prioritet – obrazovanje dece i izgradnja novih i obnavljanje postojećih školskih infrastruktura i objekata. U te svrhe, stalnim kontaktima sa državnim organima Republike Srbije, inostranim partnerima i privrednicima, obezbedio je više od milijarde dinara. Budžet grada Novog Pazara za obrazovanje, baš njegovim zalaganjem stalno je rastao i danas iznosi 220 miliona dinara…“.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops